Scott Cooper: Bojím se propadu v druhém kole

Karlovy Vary – „Je povznášející získávat všechny ty ceny, ale přináší to také spoustu tlaku, zda přijdu s dalším filmem, který bude dostatečně osobní,“ uvedl k úspěchu svého režijního debutu americký režisér Scott Cooper v exkluzivním rozhovoru pro ČT. Jeho snímek Crazy Heart, ověnčený dvěma Oscary – pro autory hudby za nejlepší původní píseň a pro Jeffa Bridgise za hlavní roli – je zahajovacím filmem festivalu.

Roli vysloužilého country zpěváka, který na své cestě potká sympatickou rozvedenou novinářku a jejího čtyřletého synka, napsal Cooper Bridgesovi na tělo. „Vím, že bratrům Coenům trvalo rok, než ho přesvědčili, aby vzal Biga Lebowského. Já jsem mu napsal dopis, popsal svou vizi zapáleným způsobem a on řekl, že to vezme,“ prozradil, jak slavného herce získal.

K příběhu jeho režijního debutu ho inspirovaly osudy amerického country zpěváka a skladatele Merlea Haggarda, o němž prý chtěl vždycky vyprávět. „Měl velice zajímavý život psance, ale také spoustu bývalých manželek, takže jsem nedostal práva na jeho životní příběh. Našel jsem ale román Crazy Heart, a mohl jsem tak převyprávět nejen příběh Merlea Haggarda, ale i Chrise Christoffersona a Johnnyho Cashe,“ přiznal Cooper.

Rozhovor se Scottem Cooperem (zdroj: ČT24)

S postavou, kterou Jeff Bridges hraje, se podle režiséra i scenáristy snímku v jedné osobě může každý ztotožnit. „Téma zlomeného srdce, samoty, bolesti a spásy je univerzální,“ domnívá se. Jaké téma bude mít jeho další film, prozradit nechce, pečlivě si prý vybírá. „V Americe se mluví o tzv. propadu v druhém kole, když druhý film nedostojí očekávání po tom prvním,“ přiznává určité obavy po osacarovém úspěchu své prvotiny, ale zároveň dodává: „Nicméně pokud ten příběh bude člověk vyprávět z těch správných důvodů, opravdu od srdce, neměl by mít obavy.“

Scott Cooper

patří k filmařským talentům, kteří ve své práci spojují práci herce, autora i režiséra. Studoval na Lee Strasberg Theatre and Film Institute v New Yorku. Od konce 90. let se začal objevovat ve vedlejších rolích v televizních seriálech. Hlavní roli získal v dramatu o válce ve Vietnamu Vlčák Rain (Rain, 2001, r. R. J. Wilson) a v romantickém dramatu Save It for Later (2003, r. C. Brigham).

Napsal scénář k hororu Dům v temnotách (For Sale by Owner, 2009), který spoluprodukoval a kde si pod režijním vedením Roberta J. Wilsona zahrál hlavní roli. Za svého filmařského mentora považuje herce, producenta a režiséra Roberta Duvalla, s nímž se setkal při natáčení kostýmního válečného dramatu Bohové a generálové (Gods and Generals, 2003, r. R. F. Maxwell) a westernové minisérie Prolomená stezka (2006, r. W. Hill).

Film Crazy Heart je Cooperovým režijním debutem. Kromě zpívajícího Bridgese, který za roli získal i několik dalších prestižních cen, ve skromném dramatu hrají také Colin Farrell a Maggie Gyllenhaalová, jejíž výkon byl oceněn nominací na Oscara. Důležitou roli má ve filmu i hudba, o níž se postaral T-Bone Burnett, spolu s Ryanem Binghamem další laureát Oscara díky písni The Weary Kind.

  • Jeff Bridges ve filmu Crazy Heart autor: Lorey Sebastian, zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177647.jpg
  • Scott Copper a Jiří Bartoška zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177450.jpg
  • Jeff Bridges a Maggie Gyllenhaalová ve filmu Crazy Heart zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1770/176992.jpg