Rock for People láká na Muse i rychlokvašné CD Vypsané fixy

Hradec Králové – Areál letiště v Hradci Králové od 3. do 6. července zaplní 16. ročník festivalu Rock for People. Hudebním fanouškům nabídne na 170 kapel a interpretů. Největším tahákem, za nímž podle odhadu pořadatelů přijede i spousta návštěvníků z jiných evropských zemí, je britské trio Muse. Z českých kapel se o zpestření jistě postará pardubická Vypsaná fixa, která už druhý den po vystoupení bude prodávat záznam svého festivalového koncertu na CD.

Muse, jedna z nejúspěšnějších rockových skupin, při své první návštěvě České republiky představí publiku skladby především z poslední nahrávky The Resistance, ale dojde i na hity ze starších nahrávek jako Black Holes and Revelations, H.A.A.R.P. nebo Origin of Symmetry.

„Ta kapela je natolik frekventovaná, že hraje na festivalech po celé Evropě. Musíte se trefit nejen do jejích finančních požadavků, ale i do přejezdů z místa na místo. Logisticky zajistit převoz jejich aparatury i celého štábu z Dánska, kde hrají asi den před námi, není úplně jednoduché,“ uvedl k organizaci vystoupení Muse jeden z pořadatelů festivalu Štěpán Suchochleb.

Lákadlem k návštěvě Rock for People jsou ale i další zahraniční kapely: The Prodigy, Editors, Morcheeba, Skunk Anansie, Billy Talent, NOFX, Tricky, The Subways či Jello Biafra.

Z tuzemských hudebníků se návštěvníci mohou těšit na skupinu Kryštof, speciální program chystají Čechomor, Aneta Langerová, Divokej Bill nebo Plexis. „Hrajeme v pondělí, ve stejný čas jako hlavní hvězda festivalu – Muse, mrzí mě, že je neuvidíme,“ posteskl si zpěvák a baskytarista skupiny Pavel Hošek alias DJ Mucho.

Vypsaná fixa už loni zaujala postupnou přehrávkou svých alb, s originálním nápadem přichází i letos. Svůj koncert na festivalu nahraje, ten samý den smíchá, zmasteruje a odešle do lisovny a vyrobí album, které si bude moci pořídit každý návštěvník festivalu. Obal desky bude vytvořen z fotografií lidí, kteří kapele poslali své portréty, někteří se na desce mohou i slyšet, mikrofony budou umístěny i v publiku.

„Budeme hrát už známé písničky, ke kterým přiřadíme jednu nebo dvě novinky, které ještě nikde nevyšly,“ prozradil frontman Vypsané fixy Márdi. K zajímavému projektu podle jeho slov dovedla pardubické hudebníky snaha o ozvláštnění koncertu, zachycení aktuálních verzí už vydaných písniček a také adrenalin, který zabraňuje stereotypu v hraní.

Program festivalu obohatí i divadelní scéna s věhlasným projektem Rosti Nováka La Putyka, aktivitami tvůrčího tandemu Skutr, workshopy či ukázkami beat-boxerů.

Rock for People se letos opět zapojuje do ekologického projektu Čistý festival. „Čekáme návštěvnost 30 až 35 tisíc lidí. Takový počet návštěvníků vyprodukuje asi 60 tun odpadu, tedy jako středně velké okresní město. Všechen letos projde naší nově nainstalovanou třídící linkou,“ upozornil pořadatel festivalu Štěpán Suchochleb.

Vydáno pod