Barbra Streisandová dvakrát jako funny Fanny

Praha – Americká zpěvačka a herečka Barbra Streisandová potěší diváky ČT po dva sváteční večery. Svým hereckým, pěveckým a tanečním uměním ovládne obrazovku ve dvou muzkálech, nominovaných na řadu Oscarů - Funny Girl, v němž si Streisandová odnesla zlatou sošku za roli tanečnice Fanny, a volné pokračování Funny Lady. ČT1 oba snímky uvádí v premiéře, 5. a 6. července od 20:55 a 20:00 hod.

Funny Girl (5. 7. na ČT1 od 20:55). V oscarovém muzikálu (1968) se Barbra Streisandová vysloužila zlatou sošku za roli ženy, která ze všeho nejvíce toužila po slávě a po lásce. Fanny Briceová začíná jako sborová tanečnice v malém divadle. Jeho majitel ji považuje za neschopnou a málem ji vyhodí. Ve skutečnosti je Fanny jen hodně svéhlavá. Její hlavní předností není tanec, nýbrž zpěv a schopnost dělat si ze sebe legraci. Po úspěchu s komickým výstupem na kolečkových bruslích se jí splní největší životní sen: dostane angažmá ve vyhlášeném muzikálovém divadle Follies. U její šatny se objevuje šarmantní hazardní hráč Nick Arnstein (Omar Sharif), jenž Fanny od první chvíle okouzlí…

Funny Girl byla na Oscara nominovaná celkem v osmi kategoriích. Kromě hlavní role také v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli (Kay Medfordová), za kameru, zvuk, střih zvuku, původní píseň (titulní Funny Girl) a za hudbu.

Funny Lady (6. 7. na ČT1 od 20:00). Barbra Streisandová na novém pódiu a v nové náruči, ve volném pokračování muzikálu Funny Girl (1975). Fanny Briceová se stále potýká s problémy. Manžel Nick (Omar Sharif) se s ní rozvedl. Její poslední představení bylo zastaveno. Fanny potřebuje někoho, kdo by jí napsal a produkoval novou show. Osudového muže najde v lehkomyslném majiteli zábavního podniku (James Caan), který je nejen věčný optimista, ale i talentovaný textař. Jeho velkorysé nápady na kostýmy a výpravu ale premiéru nového muzikálu dokonale zruinují. Brzy se však všechno vyřeší a Fanny slaví úspěch v New Yorku. Na její šatnu zaklepe stejný muž jako kdysi: Nick Arnstein…

Nominací na Oscara si tento muzikál vysloužil pět: v kategoriích kamera, kostýmy, původní píseň (How Lucky Can You Get), hudba a zvuk.

  • Funny Girl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177952.jpg
  • Funny Lady zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177949.jpg