Kevin Macdonald na karlovarském festivalu zavzpomínal na dědečka

Karlovy Vary – Režisér Kevin Macdonald přijel do Karlových Varů uvést retrospektivu několika klasických děl britské kinematografie, natočených jeho dědečkem, Emericem Pressburgerem, spolu s Michaelem Powellem. Macdonald sám získal v roce 1999 Oscara za dokumentární snímek One Day in September s Michaelem Douglasem a v roce 2006 natočil hvězdně obsazený hraný snímek Poslední skotský král. Jeho právě dokončený projekt The Eagle of the Ninth se v kinech objeví příští rok. Režisér poskytl rozhovor ČT24.

„Můj dědeček se vlastně původně jmenoval Imre, což je maďarské jméno. Pocházel z uherské části Rakouska-Uherska. V Uhrách vyrůstal, potom byl v Rumunsku a v letech 1919 přišel do Československa, kde studoval na pražské univerzitě. Vždycky na svůj život v Praze s láskou vzpomínal. Také hodně vzpomínal na pivo. V 60. a 70. letech byl vlastně jediným ve Velké Británii, kdo importoval plzeňské pivo,“ zavzpomínal v rozhovoru na svého dědečka Macdonald. 

Mladý britský režisér pak dále upřesnil, že Pressburg žil i v Německu, kde ve 20. a 30. letech začal psát scénáře. „Napsal jich kolem 20, ale protože byl Žid, tak musel před nacisty utéct. Byl ve Francii, kde také psal, potom odešel do Británie a chtěl pokračovat do Hollywoodu. Namísto toho se však potkal s režisérem Michaelem Powellem a vzniklo mezi nimi velké umělecké pouto. Pracovali spolu do konce života. Jejich filmy jsou dnes řazeny mezi klasické, například Červené střevíčky, film o baletu, nebo Černé narcisy, což je opravdu skvělý technicky zvládnutý snímek. Filmy to byly v době jejich vzniku úspěšné, ale pak upadly v zapomnění. Teprve v 70. letech režiséři jako Scorsese nebo Coppola je znovu objevili a zrestaurované se začaly znovu promítat. Dnes se dá o nich mluvit jako o kultovních filmech,“ pokračoval britský filmař.

Rozhovor s režisérem Kevinem Macdonaldem (zdroj: ČT24)

Na otázku, co on se od svého dědečka naučil, odpověděl Kevin Macdonald: „Dalo by se říci, že já sám se od dědečka nic nenaučil. Začal jsem dokumentárními snímky a pak jsem přešel na hraný film. Když dědeček zemřel, bylo mi 21 let a moc jsem o něm nevěděl, a tak jsem se rozhodl, že o něm napíšu knihu. Sháněl jsem informace, sledoval jeho i cizí filmy té doby, objevil jsem historii. Pak jsem napsal tu knihu, následoval dokument pro britskou televizi. To, co mi dědeček odkázal, byla vlastně tato skvělá příležitost. Naučil jsem se hodně nejenom o něm, ale i o filmu a inspirovalo mě to k tomu, abych se i já stal filmařem.“

Režisér dále v rozhovoru prozradil, že v pátek dokončil svůj nový hraný film, který se odehrává v římské Británii ve 2. století. Karlovy Vary jsou tedy pro něho jakousi dovolenou. Celý rozhovor najdete v tomto článku.

  • Emeric Pressburger a Michael Powell zdroj: Wkipedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178094.jpg
  • Forest Whitaker zdroj: archiv-filmů http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178093.jpg