Miniatura ze středověkých Čech se vydražila za 1,9 milionu korun

Londýn - Za 61 250 liber (1,9 milionu korun) se dnes v Londýně v aukční síni Christie's vydražila iluminace Bolestný Kristus, pocházející ze středověkých Čech. Cena je na spodní hranici odhadní ceny. Dražební síň odhadovala dílo na 50 000 až 80 000 liber (tedy až 2,5 milionu korun) bez aukční provize.

Kupcem je německý antikvář a obchodník se středověkými knihami a rukopisy Jörn Günther, který žije ve Švýcarsku a při aukci koupil několik dalších exemplářů. „Je to pro moji soukromou sbírku,“ řekl po aukci Günther. Nicméně právě s rukopisy a miniaturami, jako je Bolestný Kristus, obchoduje.

Celostranná iluminace byla součástí soukromé sbírky středověkých rukopisů a miniatur nazvané Arcana. Dnes se vydražilo celkem 47 děl z této sbírky za celkem 8,2 milionu liber (252 milionů korun).

„Je politováníhodné, že si české sbírky takovou příležitost nechaly ujít,“ řekl historik umění Jiří Fajt. „Je to škoda, protože taková díla se objevují na trhu jen málokdy a cena nebyla tak vysoká ve srovnání s tím, jakou má miniatura hodnotu.“

I další odborníci před aukcí tvrdili, že jde o významné bohemikum, které by se měl český stát pokusit v aukci získat, protože většina památek té doby byla zničena nebo se dochovala jen v zahraničí.

Bolestný Kristus
Zdroj: ČTK/Stanislav Mundil
Vydáno pod