Česká televize roztančí karlovarský festival

Karlovy Vary – Přestože hlavní náplní filmového festivalu jsou pochopitelně filmy, nedílnou součástí jsou i doprovodné programy v podobě naučné i zábavné. Například na dnešní večer připravila Česká televize v Poštovním dvoře Tanec s Českou televizí. Koncert slovenské šansoniérky Szidi Tobias & Band a skupiny Toxique: vstup volný, začátek ve 20 hodin. Pokud se filmů týká, v hlavní soutěži se dnes představí další dva filmy – ruské Jiné nebe a chorvatsko-srbsko-slovinský film Zůstane to mezi námi.

Jiné nebe režiséra Dmitrije Mamuliji vypráví o otci a synovi, kteří se vydali ze středoasijské stepi do Moskvy, aby našli chlapcovu matku, která tam odešla. Film má povahu zprávy, nezaujatě dokumentující způsob bytí a žití muže na okraji, v cizorodém prostředí, s nímž komunikuje převážně intuitivně. Tak jako nevnímá televizní zprávy o dramatickém dění ve světě, vnější svět nevnímá jeho vnitřní dramata. Je pouhým zbožím na trhu práce a připodobňuje se ke stromům, které důmyslný stroj kácí, zbavuje větví a kůry a holé kmeny rozřezává na nastavenou délku.

Zůstane to mezi námi režiséra Rajka Grliće je tragikomické drama ze současného Záhřebu. Postupně transformuje požitky a družnost v pohrdání a samotu. Původně sympatické postavy si říkají o opovržení, snímek však k němu jednoznačně nenabádá.

Dalším režisérem, který na festivalu představuje svůj celovečerní hraný debut, je Samuel Maoz, který do Varů přivezl film Libanon. Maoz se inspiroval traumatizujícími zážitky, které si odnesl z první libanonské války. V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách).

Film je zasazen do roku 1982, kdy izraelské obranné síly vstoupily na území jižního Libanonu v odpovědi na pokus o vraždu izraelského velvyslance ve Velké Británii. Diváci mají možnost prožít to, jak akci vidí čtveřice izraelských branců, odkázaná jen na extrémně zúženou perspektivu tankového průzoru. V pohraniční vesnici se dvacetiletí mladíci bez předchozích bojových zkušeností ocitají poprvé v akci – a místo hrdinské pýchy je zachvacuje demoralizující děs ze všudypřítomné smrti, jíž jsou vystaveni a již musejí rozsévat, aby přežili.

„Měl jsem potřebu ukázat syrovou válku, bez heroismu. A také jsem měl potřebu se s tím vším vyrovnat. Ve válce nezáleží, jestli jste střílel nebo ne, vždy se cítíte být vinen, pokud přežijete. Získal jsem pocit, že když se mi podaří najít způsob, jak efektivně promluvit, aby byl učiněn třeba i první krok ke změně, tak snad tím zachráním i něčí život. Ale abyste pochopili ty hrůzy války, musíte je prožít. Proto jsem vzal diváky do kabiny tanku, aby se mohli identifikovat s vojáky. Chtěl jsem, aby měli stejný pocit jako střelec, když míří na oběť, která se vám dívá přímo do očí,“ přiblížil svůj film režisér v rozhovoru pro ČT24 – celý rozhovor najdete v tomto článku.

Samuel Maoz (1962, Tel Aviv) natočil svůj první film – záznam svého obřadu Bar micva – jako třináctiletý. V osmnácti měl za sebou dvanáct krátkých snímků. Vystudoval kameramanskou profesi na umělecké akademii Beit Zvi v izraelském Ramat Ganu (1987). Pracoval jako filmový a televizní producent a výtvarník, ale nakonec u něj zvítězil zájem o režii. Pro společnost Arte realizoval v roce 2000 v rámci série uměleckých dokumentů snímek Total Eclipse (Úplné zatmění), ve kterém účinkovala izraelská divadelní a filmová herečka Evgenia Dodinová. Na základě svých vzpomínek z první libanonské války, v níž bojoval jako dvacetiletý branec, realizoval svůj ceněný celovečerní debut Libanon.

  • Jiné nebe zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178417.jpg
  • Zůstane to mezi námi zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178424.jpg
  • Libanon zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178422.jpg
  • Samuel Maoz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178423.jpg