České filmy si ve Varech na nezájem stěžovat nemohou

Karlovy Vary – Program čtyřicátého pátého ročníku karlovarského festivalu nabízí poměrně velké množství českých filmů. Na vzniku nejméně deseti z nich spolupracovala Česká televize. Koproducentem byla například v případě dvou snímků, které byly vybrány do hlavní soutěže – 3 sezony v pekle a Kuky se vrací, na rozdíl od loňského ročníku, kdy se o Křišťálový glóbus neucházel žádný český film. Vedle hraných snímků jsou na festivalu zastoupeny samozřejmě i české dokumenty. Dnes se festivalové projekce kupříkladu dočkal dokument Oko nad Prahou.

„Nejvíce mě těší diskuse po filmu,“ přiznala režisérka Olga Špátová, kterou potěšilo, že promítání Oka nad Prahou provází ve Varech velký divácký zájem. Dokument je vzpomínkou na architekta Jana Kaplického a sleduje také vývoj kolem (ne)realizace jeho projektu nové budovy Národní knihovny, která měla stát na Letné.

Diváci mohli dnes zajít také na snímek Zemský ráj to napohled, který se do Varů přijel představit po úspěchu na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. Příběh, natočený podle scénáře Terezy Boučkové, dcery Pavla Kohouta, se odehrává v době okupace Československa sovětskou armádou. „Sledujeme osud několika lidí, kteří hledali svobodu a bojovali za ni,“ doplnila režisérka snímku Irena Pavlásková.

Karlovarské uvedení mají za sebou už i soutěžní snímky. Jan Svěrák představil publiku Kukyho netradičním způsobem, když hlavního představitele – plyšovou hračku – nechal vznášet uvázaného k hroznu balonku nad publikem. Snímek Kuky se vrací čeká o prázdninách nadabování do angličtiny, na zahraniční distribuci pracuje i režisér druhého soutěžního filmu v hrané sekci – Tomáš Mašín.

Jeho celovečerní debut 3 sezony v pekle vznikl volně na motivy autobiografie Egona Bondyho. „Eva Zaoralová projevila velice silný zájem dostat film na karlovarský festival. Byli jsme velice poctěni, vůbec jsme neváhali a řekli ano,“ uvedl po projekci Mašín.

V soutěži dokumentů je českým zástupcem Katka Heleny Třeštíkové. Právě na festivalové projekci přivítali tvůrci stotisícího návštěvníka, díky kterému se tento časosběrný dokument stal druhým nejnavštěvovanějším dokumentárním filmem. První místo drží Občan Havel.

Jubilejního návštěvníka dnes ve varech přivítali také také tvůrci komedie Ženy v pokušení, která pokořila metu miliontého diváka. Od roku 1996 se to zatím podařilo kromě něho jen dvou režisérům -  Janu Svěrákovi (Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve) a Janu Hřebejkovi (Pelíšky).

Filmové fanoušky mohly na festivalu zaujmout ale i další české filmy. Do prestižní přehlídky dny kritiků Variety byli vybráni Sedláčkovi Muži v říji, malé podobenství velké politiky, do soutěžní sekce Na východ od Západu snímek o hledajících třicátnících Zoufalci.

Další filmy a dokumenty jsou uváděny mimo soutěž: Lištičky o au-pairkách ztracených v Dublinu i v životě, animovaný snímek Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? či Českými lvy ověnčený Protektor. Z dokumentů pak reality show bez show Cinematerapie nebo Pocta Karlu Vachkovi.

Převážně se jedná o koprodukční snímky ČT. „Diváci je přijímají velmi dobře. Sály jsou vyprodané, myslím, že je to tím, že zpracováváme atraktivní témata,“ domnívá se šéfproducent dramatické tvorby ČT Jaroslav Kučera.

Jestli si některou z festivalových cen odnese i český film, se filmoví fanoušci dozví v sobotu. Slavnostní zakončení MFF bude ČT vysílat v přímém přenosu od 20:00 na ČT1.

  • Jan Svěrák a Kuky zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1779/177850.jpg
  • Lenka Vlasáková a Jiří Vejdělek losují na 45. MFF KV miliontého diváka filmu Ženy v pokušení zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178559.jpg
  • Robert Sedláček zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177959.jpg