Bulvár naruby: Celebrita Adrian Grenier sleduje třináctiletého paparazziho

Karlovy Vary – Jmenuji se Adrian Grenier a jsem celebrita. Tedy alespoň jednu hraji v televizi. Doslova, jsou slova, která uvádí anotaci k dokumentárnímu snímku právě Adriana Greniera. Amerického herce proslavilo účinkování v seriálu Vincentův svět, v dokumentu, jenž přijel představit do Varů, stojí ale na druhé straně kamery. Snímek Teenage Paparazzo se na svět celebrit dívá očima třináctiletého bulvárního fotografa.

„Před pár lety jsem přišel do restaurace, potkal jsem tam třináctiletého kluka, který se mě zeptal, jestli si mě může vyfotit. Řekl jsem, že jasně, proč ne, a on si přinesl obrovský foťák, větší než jeho hlava. Bral jeden snímek za druhým. Když se měl k odchodu, chňapl jsem po něm a řekl jsem mu: Počkej chvíli, jsi strašně zajímavý kluk, musíme spolu něco natočit. Musíme spolu ukázat, jak tenhle bláznivý svět celebrit funguje,“ prozradil o prvním impulsu k natáčení dokumentu Teenage Paparazzo Grenier.

Herec a hudebník, který v sobotu oslaví 34. narozeniny, se v roce 2002 stal také dokumentárním režisérem. Jeho první film Shot in the Dark byl velmi osobním snímkem o hledání biologického otce. „Ten druhý je mu podobný v tom, že je také o rodině, o mém vztahu s tím mladým klukem a jeho rodiči,“ vysvětlil Grenier. V Teenage Paparazzo, který byl poprvé uveden na letošním festivalu Sundance, předkládá pozoruhodnou sondu na téma posedlosti slávou a kultu celebrit.

Rozhovor s Adrianem Grenierem (zdroj: ČT24)

„Pro mě to byl extrémní případ posedlosti celebritami, kterou je naše kultura prosáklá. A něco takového dělá malý chlapec, což už je opravdu moc. Zároveň jsem cítil, že na základě empatie k němu musíme natočit film, který odhalí, jak paparazzi a celá kultura ovlivňuje společnost, a to tak, že přitahuje i malé kluky,“ dodává k filmu Grenier.

Natáčel celkem tři roky, skuteční paparazzi prý z Grenierova filmování příliš nadšeni nebyli, částečně i proto, že „jsem jim najednou dělal ty samé věci, co oni dělají jiným“. Austin, jak se hlavní protagonista snímku jmenuje, dnes už prý celebrity nefotografuje. „Je to sedmnáctiletý, skoro dospělý muž, proměňuje se. Doufám, že zkušenosti a zážitky, kterými jsme spolu prošli, mu umožní lepší vhled do dění ve společnosti a že se dnes i jnak divá na práci paparazzi, že už není tak slepě nadšený,“ přeje si Grenier.