Není vila jako vila, některé jsou krásné a slavné

Planá nad Lužnicí - Výstava fotografií slavných jihočeských vil začala dnes v obřadní síni městského úřadu v Plané nad Lužnicí. Návštěvníci si mohou prohlédnout expozici 50 nejzajímavějších staveb tohoto typu v jižních Čechách. Až do konce srpna se tak zájemci mohou podívat například na fotografii vily režiséra Karla Lamače, který si ji nechal postavit právě v Plané nad Lužnicí ve třicátých letech minulého století. Letní sídlo známého umělce pak v roce 1954 vyhořelo.

„Nyní si ho mohou lidé připomenout už pouze na fotografiích,“ uvedl František Doubek z kulturního odboru městského úřadu v Plané nad Lužnicí. Kromě této budovy výstava nabídne snímky slavné vily prezidenta Edvarda Beneše v Sezimově Ústí, továrníka Hardtmutha v Českých Budějovicích nebo sochaře Františka Bílka v Chýnově.

Výstava se pokusí zmapovat na fotografiích stavby od jejich vzniku až do současnosti. „Neexistují žádné limity pro architektonický sloh vil. Skutečně bychom rádi lidem nabídli 50 nejzajímavějších staveb, které se kdy v jižních Čechách objevily,“ dodal Doubek.

Na podzim by se měla expozice přesunout do Bechyně.

Letní vila Karla Lamače
Zdroj: ČT24/Slavné vily
Vydáno pod