Amette do Berouna nedojel. I s Brechtovou milenkou je v Brně a Ostravě

Brno/Ostrava – Brněnský a letos nově i ostravský literární festival Měsíc autorského čtení představuje na šest desítek českých a francouzských autorů. Jednou z hvězd festivalu je i romanopisec, dramatik, scenárista a literární kritik Jacques-Pierre Amette, který v Brně předčítal ze svého románu Brechtova milenka. Za knihu, která ho v roce 2003 vynesla mezi špičku francouzské literatury, obdržel nejvýznamější francouzské literární ocenění – Goncourtovu cenu. Dílo představí Amette dnes v Ostravě, v 19:00 ve Staré Aréně.

Brechtova milenka vyšla v roce 2009 také v českém překladu, do češtiny byla přeložena i Amettova divadelní hra Mýtina. Berthold Brecht, německý dramatik první poloviny 20. století, je Amettovým celoživotním tématem. O fascinaci německou literaturou se podělil včera i s brněnským publikem v Divadle Husa na provázku. Ukázalo se, že je znalcem i české kultury a literatury. „Jsem blízký přítel Milana Kundery a vždycky jsem byl fascinován Nezvalem a českými surrealisty,“ přiznal Amette.

Nechybělo ale málo a na brněnské autorské čtení by nedorazil. „Včera nám volal, že je na nádraží a kupuje si lístek, netušil ale prý, že se Brno píše Beroun. Mohli jsme tak mít Měsíc autorského čtení v Berouně,“ prozradila produkční festivalu Alžběta Nagyová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Čeští a francouzští autoři budou v Brně a Ostravě, kde se program odehrává s jednodenním zpožděním, předčítat ze svých děl do konce července, respektive do prvního sprna. Další francouzskou hvězdou bude Laurent Binet, také laureát Goncourtovy ceny. Obdržel ji za svůj debut Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich, kterou přiveze na brněnské (ostravské) autorské čtení.

Měsíc autorského čtení: brněnsko-ostravsko-francouzská družba

Měsíc autorského čtení 2010
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Větrné mlýny