Havel jako režisér: Je to pro mě dobrodružství

Česká Skalice – Václav Havel si užívá novou profesi filmového režiséra. Se štábem se nastěhoval do vily Čerych v České Skalici, kde natáčí exteriéry snímku Odcházení, filmové adaptace jeho stejnojmenné divadelní hry. Točit se začalo prvního července, v den derniéry Odcházení v pražském Divadle Archa. Do uzavřeného areálu zahrady u vily Čerych nemá veřejnost ani novináři přístup, diváci ČT, v jejíž koprodukci snímek vzniká, a čtenáři portálu ČT24 mohou ale v tomto článku na plac nahlédnout.

„Je to člověk, který v sobě režiséra musel dlouho skrývat, protože ví i o takových detailech, které jsou pro herce velmi nápomocné a které říká ve správnou chvíli,“ chválí debutujícího filmového režiséra Václava Havla Jiří Macháček.

Dramatik do Odcházení obsadil herce, které si při psaní scénáře představoval – kromě Jiřího Macháčka také Evu Holubovou nebo Vlastu Chramostovou. Ta jediná z filmového obsazení si zahrála v divadelním Odcházení, jež mělo světovou premiéru před dvěma lety v Divadle Archa v režii Davida Radoka. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Velice tvrdě trvá na tom, co chce,“ prozradil o spolupráci Josef Abrhám, další z herců, kterého si Havel pro Odcházení vybral. Jednu z rolí svěřil také své ženě Dagmar Havlové. „Divadelních zpracování je velká spousta, já budu samozřejmě jiná,“ slibuje bývalá první dáma.

Sám Havel je po prvních deseti dnech s natáčením spokojený. „Je to pro mě velké dobrodružství, protože to dělám poprvé v životě a každou chvíli mě něco zaskočí,“ přiznal. Jak bude film vizuálně vypadat, si zatím nechává pro sebe.

Natáčení, které kromě vily Čerych probíhá také u zámku v Ploskovicích, mají filmaři naplánováno do 21. srpna. Premiéru by měl mít snímek v březnu příštího roku.