Slovanskou epopej vyprovází smutek

Moravský Krumlov - Před 45 lety se město Moravský Krumlov ujalo Slovanské epopeje, kterou její autor Alfons Mucha věnoval Praze. Ta se však k monumentálnímu dílu chovala více než macešsky a nevytvořila vhodné podmínky pro jeho prezentaci. Nyní si Praha s konečnou platností prosadila navrácení obrovských pláten, přestože nedodržela základní umělcovu podmínku, že pro Slovanskou epopej bude zřízen speciální výstavní prostor. Moravský Krumlov se se svým největším turistickým lákadlem těžko loučí, i když vlastnictví hlavního města nezpochybňuje.

Vypršení platnosti smlouvy ovšem neznamená, že se dnes po bezmála půl století uzavře krumlovská expozice s epopejí. Otevřena bude ještě přibližně dva týdny. „Pojedeme do poslední chvíle. Čeká nás patrně tento víkend a možná celý příští týden,“ řekl krumlovský starosta Jaroslav Mokrý. Před stěhováním si dílo musí prohlédnout zástupci pražské Národní galerie. Jejich návštěva by se měla uskutečnit za dva týdny.

Teprve pak by se měla díla začít rolovat do obřích cívek. Práce mohou trvat až měsíc. Část veřejnosti je přesvědčena o tom, že epopej má v Moravském Krumlově zůstat. Ohlášeny byly i protesty proti stěhování. Lidé odmítající stěhování obrazů připomínají, že Praha neměla o dílo desetiletí zájem. Nyní jej chce převzít a vystavit ve Veletržním paláci, což není zcela určitě ten prostor, který si tvůrce představoval.

Se stěhováním nesouhlasí ani Muchova rodina. „Skutečně nesouhlasíme s přestěhováním do provizoria bez jasné koncepce a budoucnosti pro Slovanskou epopej. Současný vývoj nezabrání našich snahám o důstojné umístění Slovanské epopeje v trvalém domově,“ uvedl vnuk Alfonse Muchy John.

Model budovy pro Muchovu Slovanskou epopej, která bude stát na pražském Výstavišti.
Zdroj: ČT24