Dnešek je ve znamení tvrdého metalu

Vizovice - Tisícovky příznivců rockové a metalové hudby již zaplnily Vizovice na Zlínsku, kde dnes začíná jeden z největších rock-metalových festivalů pod širým nebem - Masters of Rock. Na místě jsou stovky policistů, dohlížejí na pořádek ve městě i na příjezdových komunikacích. Do města, které čítá 4 500 obyvatel, zavítá na 30 000 lidí.

Letošní ročník chystá několik exkluzivních vystoupení, která nebudou na dalších festivalech. Jedno připravuje Finka Tarja, bývalá zpěvačka slavných Nightwish; již týden zkouší se zlínskou filharmonií. Ojedinělé bude i vystoupení amerického bubeníka Mika Terrany. Na pódiu odehraje čtyři po sobě jdoucí koncerty s kapelami i sólově. Pokud vše zvládne, stráví na pódiu přibližně pět hodin a stanoví tak nový světový rekord v počtu po sobě jdoucích vystoupení na jednom místě.

Místní si na festival zvykli. Dříve na radnici chodily desítky stížností, dnes se objevují jen minimálně. „Pořád je co zlepšovat. Festival má ale obrovský přínos nejen pro město samotné, ale i pro zdejší podnikatele,“ řekl místostarosta Vizovic Jaroslav Burkart. Vyčíslil, že do rozpočtu města čtyřdenní akce přinese ročně aspoň půl milionu korun. „Když sem přijede na 25 000 lidí a každý z nich tady minimálně utratí 1 000 korun, tak pro restaurace, ubytovny, prodejce různého zboží to znamená celkový čistý zisk pět milionů korun,“ uvedl.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Vystoupí také metalová legenda Accept z Německa. Po 17 letech se na koncertní pódia vrací i původní hlas Helloween Michael Kiske. Na nedávno zesnulého Ronnieho Jamese Dia vzpomenou při svém pátečním koncertu američtí Manowar.

Extrémní muziku v podání šedesáti šesti kapel z 24 zemí světa nabízí dále festival Obscene Extreme v Trutnově.

Při koncertech kapel nejtvrdších a nejbrutálnějších hudebních stylů mohou fanoušci skákat z pódia do davu a k atmosféře patří také různé masky. Na třídenní akci se připravuje i trutnovská policie. V okolí festivalového areálu i ulicích města bude dvakrát víc hlídek než obvykle.

Vydáno pod