Creepy Teepee rozbije stan v Jezuitské koleji

Kutná Hora - Minulý rok se na české hudební mapě objevil unikátní festival Creepy Teepee, který se letos představí jako samostatný hudební festival prezentující celosvětovou alternativní, indie a experimentální hudební scénu. Open-air festival pořádá galerie výtvarného umění GASK, v jejímž sídle, na nádvoří a zahradě Jezuitské koleje v Kutné Hoře, proběhne od 15. do 18. července. Festival během čtyř dnů nabídne vystoupení více než třiceti kapel, zpěváků, projektů a formací.

Mezi jinými zde zahraje brooklynské trio These Are Powers, které svým eklektickým soundem uspokojí jak fanoušky Sonic Youth, tak Missy Elliot.Dále pak Former Ghosts z Los Angeles, jež vydali loni velmi ceněnou debutovou desku Fleurs, či vynikající skotský experimentátor Dam Mantle. Hudební fajnšmekři budou mít šanci vidět zcela čerstvý objev světové indie scény Memoryhouse nebo renomované kanadské ambientní doom-metalové duo Nadja. Zcela poprvé do České republiky přijedou zahrát hvězdy dívčího indie rocku Vivian Girls, sólový projekt Toro y Moi, newyorský bard Chris Garneau či duo Rainbow Arabia ceněné pro originální propojení indie popu s orientální melodikou.

„Creepy Teepee je festival pro všechny, koho zajímá, co je v současné alternativní hudbě živé a neokoukané, bez ohledu na geografické hranice a žánry,“ říká jeden z dramaturgů festivalu, Štěpán Bolf z uměleckého sdružení A.M.180, kterému pořadatelé festivalu už podruhé svěřili dramaturgii.

Souběžně s Creepy Teepee proběhne v areálu GASK ve dnech 16. a 17. července také Videokemp, šestý ročník outdoorové přehlídky současného videoartu, který se koná každý rok na jiném místě. V Kutné Hoře se bude prezentovat na třicet autorů v prostředí podobném klasickému stanovému kempu. Ten je vytvořený participací jednotlivých umělců a kurátorů, kteří zde ve stanech představí svá videa. Videokemp bude probíhat dva dny, během nichž se složení kempujících umělců může proměňovat.

Vstupné na festival Creepy Teepee lze zakoupit v předprodeji v síti Ticketportal nebo přímo v pokladně galerie GASK. Vstupné v předprodeji se pohybuje v rozmezí od 250 korun na jeden den do 800 korun na celý festival.