Vizovice rozpálí oceloví Manowar

Vizovice (Zlínsko) – S oficiálním titulem nejhlasitější kapely na světě dnes kultovní heavymetalová čtveřice Manowar vystoupí na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Pro americkou skupinu označovanou za „krále metalu“ a také hlavní hvězdu přehlídky tvrdé muziky ve Vizovicích půjde o jediný letošní koncert ve střední Evropě. Na pódium Masters of Rock se přitom skupina kolem baskytaristy Joeyho DiMaia vrací po pěti letech.

První koncert v ČR si legendární skupina, jejíž název představuje spojení atributů muž (man) a válka (war), naplánovala v roce 1997 v Praze. Od té doby Manowar přijeli představit tvrdé kytarové písně ještě několikrát, a to nejen kvůli osobnímu vyznání z první návštěvy České republiky, kde jsou podle členů kapely „ty nejlepší holky na světě“. Drsní metalisté si k dnešnímu návratu na vizovické pódium kromě osvědčených hitů zahrají i nové písně z připravovaného alba. Část svého setu věnují svému kamarádovi Ronniemu Jamesi Diovi. Legenda metalu zemřela ve věku 67 let v polovině května.

Kariéra členů skupiny je neodmyslitelně spjata s další kultovní sestavou - Black Sabbath. Sám Dio v ní před více než 30 lety nahradil lídra Ozzyho Osbourna. Zakladatel skupiny a stále aktivní člen skupiny Manowar Joey DiMaio získával metalové zkušenosti jako pyrotechnik a účastník turné Black Sabbath v roce 1980. Spolu s dvěma bývalými kolegy navíc později několikrát vystoupili jako předkapela Black Sabbath.

Již od počátku byla hudba Manowar založena na epickém zvuku a ovlivněna skladatelem vážné hudby Richardem Wagnerem. Ve spojení s texty ovlivněnými fantasy literaturou a nordickou mytologií je Manowar považován za představitele žánru power metal, hudebně k nim ovšem sedí spíše označení klasický heavy metal.

Kromě americké legendy se fanoušci mohou těšit také například na slovenskou Tublatanku, nizozemskou Epicu, americké Queensryche a Holyhell, kteří dnešní program zakončí. Závěrečný den vystoupí kromě českých zástpuců také kanadští Annihilator, německá skupina Gamma Ray nebo zástupce pověstné finské metalové scény, skupina Lordi.

Manowar
Zdroj: ČT24