José Cura okouzlil v Krumlově publikum i prezidenta Klause

Český Krumlov – V mimořádnou operní show se v pátek večer proměnil začátek devatenáctého ročníku Mezinárodního festivalu Český Krumlov. Světový tenorista José Cura a sopranistka In-Hye Kim zde představili vybrané árie z Verdiho a Pucciniho oper. Argentinského pěvce si do Pivovarské zahrady v centru města přišla poslechnout řada známých osobností, včetně prezidenta Václava Klause. „Pane prezidente, hudebníci tady umírají horkem. Mohou si, prosím, sundat fraky a saka?“ požádal Klause v hledišti během představení Cura.

Cura s In-Hye Kim vybrali pro českokrumlovský program nejznámější árie a duety z italských oper Giuseppe Verdiho, Ruggiera Leoncavalla a Giacoma Pucciniho proložené instrumentálními operními předehrami a mezihrami. Publikum zvláště ocenilo ukázky z Curových proslavených rolí, jakými jsou Othello, Canio v Komediantech, Kalaf v Turandot nebo Mario Cavaradossi v Tosce.

S korejskou sopranistkou In-Hye Kim pak zazpíval například duet Cio-Cio San a Pinkertona z Madamy Butterfly Viene la sera. „Je tady zvláštní otevřený prostor, takže jsme vybrali kusy, které dobře zní, a především ty, z nichž uděláme dobrou show,“ vysvětlil Cura.

V Krumlově se představil i jako dirigent. Při jeho dirigentských vystoupeních nebo po duetech s In-Hye Kim publikum tleskalo vestoje. „José Cura je osobnost, která dovede uchvátit,“ potvrdila i korejská sopranistka. Na zahajovacím galakoncertu v Pivovarské zahradě je doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením italského dirigenta Maria de Rosiho.

Cura bude v Krumlově koncertovat ještě v neděli, vystoupení přidali pořadatelé kvůli mimořádnému zájmu. Pravděpodobně argentinského tenoristu uslyší i návštěvníci příštího, dvacátého ročníku festivalu. „Máme podepsanou smlouvu na příští rok na představení Komediantů na otáčivém hledišti,“ potvrdil ředitel pořádající agentury Radek Hrabě.

Točna bude také už příští týden místem premiéry opery Don Giovanni v režii Jiřího Menzela. Na své si tak podle pořadatelů přijdou po zahajovacím koncertu, který byl spíše galashow, i milovníci klasické opery. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov nabízí do 21. srpna 17 koncertů různých žánrů, na nichž se představí dva symfonické a 12 komorních orchestrů a souborů a více než dvě desítky umělců z různých končin světa.