Oživlé památky nabízejí intimní exkurzi

Praha – Oživlé památky jsou projektem Národního památkového ústavu (NPÚ), který má přilákat turisty na vybrané české a moravské hrady a zámky. Jejich letošním tématem je rodinný život šlechty, návštěvníci mohou spatřit dosud nezveřejněné exponáty. Veltruský zámek například vtáhne příchozí do oblíbené šlechtické kratochvíle - lovu, zámek v Hořovicích zase ukáže hračky aristokratů.

Veltruský zámek nabízí v rámci projektu na 160 trofejí, včetně rarity - čtyřhlavňové kulovnice, nebo třeba štvanice, jak je zachytili umělci. Lov byl oblíbenou šlechtickou zábavou, ale také statusovým znakem. „Jen ten, kdo byl opravdu bohatý, si mohl dovolit pořádat ty nádherné a obrovské lovy. Byla to ale samozřejmě i příležitost vyřídit spoustu záležitostí, jak politických, státnických, tak i majetkových,“ vysvětluje kastelán veltruského zámku Pavel Ecler.

V hořovickém zámku budou k vidění hračky aristokratů, na Rožmberku se zase můžete projít soukromými pokoji Buquoyů. Českokrumlovský zámek rozšířil svou prohlídku třeba o dobovou prádelnu. „Nejdetailněji nechá nahlédnout do soukromí šlechty zámek Bítov, který připravil výstavu osobní hygiena šlechty - od drahých parfémů až po obyčejné nočníky,“ doplňuje mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Prázdninový program připravily zhruba čtyři desítky památek. Například na Hluboké probíhá i série přednášek. První se uskuteční 22. července a bude o rodinném životě Schwarzenbergů.

Památkáři si od propojení prohlídek zámků a předvedení osobních příběhů šlechticů slibují větší atraktivitu. Taková návštěva podle nich může být větším zážitkem než jen pouhý výklad faktů.

Zámek Hluboká
Zdroj: ČT24