Beatlemánie rozšířena o věci Johna Lennona

Praha - Několik unikátních předmětů z majetku Johna Lennona vystavuje České muzeum hudby v Praze. Zájemci si zde mohou už dnes po poledni v rámci expozice Beatlemánie! prohlédnout Lennonovo sako, hřebeny nebo protiválečnou pohlednici. Vzácné memorabilie zapůjčil do České republiky ze svých sbírek mezinárodní restaurační řetězec Hard Rock Cafe.

„Jedná se o mimořádnou zápůjčku devíti předmětů, od rukopisných poznámek Johna Lennona přes nejcennější věc – oblíbenou semišovou bundu, až po stříbrnou sadu hřebene a kartáče. Výjimečnost spočívá v tom, že věci byly uloženy v depozitáři Hard Rocku a normálně nejsou běžně vystavovány. Takto koncipovaná expozice je poprvé a rovněž poprvé se semišová bunda ocitla na evropské půdě,“ informovala komisařka výstavy Veronika Seidlová v rozhovoru pro Studio 6 ČT24.

„Ohlasy na výstavu jsou obrovské. Za měsíc a půl jejího dosavadního trvání ji navštívilo okolo 12 tisíc lidí, což v muzeu hudby učinilo rekord,“ upozornil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Součástí výstavy jsou nyní i vzácné soukromé fotografie Lennona a Yoko Ono z roku 1969. Mezi sběratelské skvosty patří originál obálky, kterou poslala Lennonovi londýnská galerie Indica Gallery. Na její zadní straně jsou Lennonem vlastnoručně psané poznámky.

Výstava Beatlemánie! byla v Českém muzeu hudby zahájena 3. června a potrvá do ledna příštího roku. Největším lákadlem jsou čtyři voskové figuríny vypůjčené z muzea The Beatles Story v Liverpoolu. V rámci výstavy v červnu navštívil Prahu jeden ze zakládajících členů Beatles - bubeník Pete Best.

Voskové figuríny Beatles z lliverpoolského muzea The Beatles Story (výstava Beatlemanie v Českém muzeu hudby)
Zdroj: ČT24