Stará hudba rodí virtuosy

Praha – Strunný klávesový nástroj klavichord nebo dechový nástroj cink, jehož tón je blízký barvě lidského hlasu, budou znít na Letních slavnostech staré hudby. Festival představí v devíti setkáních hudebníky, mistry svých nástrojů, z celé Evropy. Společně s nimi se posluchači vrátí do časů, kdy se rodili první virtuosové. Virtuozita je také tématem letošního jedenáctého ročníku. Zahájí ho dnes v Rudolfinu večer ve vivaldiovském duchu, koncertovat se bude ale i na dalších místech v Praze.

Na programu zahajovacího večera jsou novodobé premiéry děl méně známého skladatele české barokní hudby Františka Jiránka, komponujícího ve Vivaldiho stylu. Večer uzavře Koncert d moll zvaný 'La notte' od Antonia Vivaldiho, který byl vydán nedlouho před jeho předpokládanou návštěvou Prahy v roce 1729.

O výjimečný zážitek by se měli postarat přední interpreti staré hudby – ruská houslistka Marina Kataržnova, flétnistka Jana Semerádová a italský fagotista Sergio Azzolini doprovázeni souborem Collegium Marianum. Do 8. srpna, kdy festival zakončí v Divadle Hybernia věhlasný taneční soubor z Francie La Compagnie L'Eventail, mohou posluchači navštívit koncerty také v prostorách letohrádku Hvězda, Břevnovského kláštera, zámku Troja či Martinického paláce.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Festival je jedinou pražskou přehlídkou historických uměleckých slohů v autentickém podání na dobové nástroje a v prostorách s dobou architektonicky spojených. Loňským tématem byla láska světská a duchovní, letošním je zrození virtuozity. Nikoli ale ve smyslu rychlých prstů nebo dokonalého zvládání dechu. „Půjde o jiný druh virtuozity. Jsou to umělci, kteří také improvizují, kteří dokážou historický zápis číst i rozeznít,“ vysvětlila Jana Semerádová, dramaturgyně festivalu a umělecká vedoucí souboru Collegium Marianum.

Virtuozitu ve španělské hudbě 16. a 17. století představí například v Trojském zámku 26. července program Fantasías y Glosas s andaluským souborem Accademia del Piacere vedeným mladým virtuosem na violu da gamba Fahmim Alqhaiem. Z komorně laděných koncertů se posluchači mohou těšit na Clavis ad cor meum aneb něžný klavichord maďarského hráče Miklóse Spányiho. Na tomto koncertě 24. července v Břevnovském klášteře zazní sonáty Carla Philippa Emanuela Bacha, Jiřího Bendy a Friedricha Wilhelma Rusta. 

Letní slavnosti staré hudby potrvají do 8. srpna, o lístky je každoročně velký zájem. Festival se může pochlubit 90procentní návštěvností. „Máme velmi vzdělané publikum a atmosféra je úžasná,“ potvrdila ředitelka přehlídky Markéta Semerádová. Posluchači si obzvláště oblíbili venkovní, piknikovou formu koncertů, která barokní hudbu navrací do přírody, kde se s oblibou ve své době provozovala.

Molière / Manuel De Grande (Letní slabosti staré hudby 2008)
Zdroj: ČT24/Letní slavnosti staré hudby