Na Okoř letos žádná cesta nepovede

Okoř - Srpnový festival Okoř 2010 byl zrušen, pod hradem se zřejmě už žádný další ročník neuskuteční. Pořadatel přehlídky se totiž nedohodl s pronajímatelem pozemků. Požadovaná částka za pronájem byla podle organizátorů nemorální a neúměrně by zvýšila vstupné. Oblíbený festival loni oslavil desáté jubileum. Organizátoři nejprve uvedli, že se už zřejmě neuskuteční ani žádný další ročník, nakonec ale hudebním fanouškům vzkazují, že mohou s festivalem počítat příští rok. 12. ročník se zřejmě uskuteční na nějakém jiném místě v okolí Okoře.

Příliš drahý pronájem

„Bohužel jsem nucena letošní ročník zrušit,“ uvedla pořadatelka Hana Petřinová v tiskovém prohlášení. „Je mi to velice líto,“ doplnila. Petřinová tvrdí, že majitel vystupňoval nároky na pronájem za louky v podhradí. Požadovaná částka je podle ní nemorální a neúměrně by zvýšila vstupné, což by poškodilo návštěvníky i hudebníky.

Vzhledem k tomu, že již začala reklamní kampaň festivalu a nasmlouvaní vystupující mají nárok na část honoráře, pokud akci zruší pořadatel, očekává Petřinová finanční ztrátu. „Jde zatím o nevyčíslitelnou částku, protože někteří mediální partneři a zástupci umělců vyjádřili podporu festivalu i tím, že nebudou požadovat všechny nasmlouvané peníze,“ uvedla.

12. ročník bude jinde, ale bude

Na jedenáctém ročníku festivalu měla 21. srpna vystoupit mimo jiné mladá skupina NightWork se zpěvákem Vojtěchem Dykem a tuzemská bigbítová legenda Olympic. Na pódium pod troskami romantické zříceniny nedaleko Prahy pozvali pořadatelé také zpěvačky Lucii Bílou a Janu Kirschner.

Dvanáctý ročník by se podle Petřinové ale konat měl. „Obrovská vlna solidarity ze strany hudebníků, sponzorů i místních lidí mě tak nakopla, že určitě udělám 12. ročník festivalu s podobným názvem na nějakém místě v okolí Okoře,“ prohlásila. Zakoupené vstupenky na Okoř 2010 mohou lidé vrátit v předprodejích.