Back in Black od AC/DC je druhým nejprodávanějším albem všech dob

Sydney - Nejdříve to vypadalo, že rok 1980 bude v dějinách kultovní australské kapely AC/DC zapsán jako konečná. V únoru totiž zemřel na otravu alkoholem její tehdejší zpěvák a frontman Bon Scott. Zbývajícím členům se však podařilo nejen tuto smutnou událost překonat, ale i najít dostatečnou náhradu a navíc ten samý rok vydat nové album Back in Black. To se později stalo nejúspěšnějším albem kapely a druhou nejprodávanější deskou všech dob, když se jí po celém světě podařilo prodat 49 milionů kopií.

Kapela AC/DC vznikla v roce 1973 v australském Sydney kolem sourozenců Malcolma a Anguse Younga. Do dvou let se sestava ustálila a skupina, od počátku si budující image pomocí školních uniforem, začala postupně prorážet v celé Austrálii. Alba jako High Voltage či TNT pomohla vytvořit takzvanou novou vlnu britského heavy metalu. Ta byla reakcí na úpadek metalových kapel sedmdesátých let a mezi její hlavní představitele patří Judast Priest, Iron Maiden a v počátcích i Def Leppard. Smrt Bona Scotta a příchod excentrického Briana Johnsona zastihl kapelu už za mezinárodního úspěchu, který se albem Back in Black, vydaným 25. července 1980, jen násobil.

1. Michael Jackson – Thriller (1982) – 110 milionů

2. AC/DC – Back in Black (1980) – 49 milionů

3. Pink Floyd – Dark Side of the Moon (1973) – 45 milionů

4. Whitney Houston / různí umělci – The Bodyguard OST (1992) – 44 milionů

5. Meat Loaf – Bat out of Hell (1977) – 43 milionů

Černý obal veleúspěšné desky ukrývá zásadní hity jako „Hells Bells“, „You Shook Me All Night Long“ či titulní „Back in Black“. Jednoduchý cover byl zvolen záměrně k uctění památky zesnulého člena kapely. Album je dnes považováno za jeden ze základních kamenů žánru a stejně jako následující deska bylo dobře přijato i kritikou.

Kapela AC/DC byla v roce 1988 uvedena do australské síně slávy a v roce 2003 dokonce do Rock and Roll Hale of Fame. AC/DC hrají víceméně v nezměněné sestavě a zhruba dvakrát do dekády vydávají nové album. Ač se dnes může zdát, že stále hrající legenda patří jen do zástupu vysloužilců, co těží ze své zašlé slávy, opak je pravdou. Její energií sršící koncerty lákají tisíce fanoušků po celém světě a je jasné, že tahle „Highway to Hell“ ještě zdaleka nekončí.