James Morrison si získal českokrumlovské publikum

Český Krumlov - Na hudebním festivalu Český Krumlov v sobotu večer zazářila hvězda současného světového jazzu James Morrison z Austrálie. Předvedl hru hned na několik nástrojů. Na přehlídce vystoupil už podruhé. Pivovarskou zahradu v Českém Krumlově ovládly písně All Of Me, Rainy Day, Lazy River a další jazzové standardy. Všestranného hudebníka, který hraje kromě trubky a trombonu na dalších šest nástrojů, doprovodila česká kapela C.B.C. Bigband pod vedením Miroslava Surky.

Od návštěvy koncertu neodradilo jazzové fanoušky ani deštivé počasí, jež přes den jih Čech trápilo. Před koncertem nakonec pršet přestalo, díky tomu si mohli fanoušci nerušeně vychutnat neobyčejné Morrisonovo umění, které je ze sedadel zvedlo celkem třikrát.

Na pódiu se Morrison objevil v dobré náladě. „Je krásné, že jsem se vrátil na tento festival. Naposledy jsem tu byl před šesti lety, tenkrát, myslím, pršelo,“ uvedl koncert s narážkou na počasí s tím, že věří tomu, že tentokrát to určitě vyjde. Legendárního muzikanta pozval Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který se v tomto historickém městě po devatenácté pořádá od 16. července do 21. srpna.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Nadšení posluchači si po závěrečné temperamentní On The Edge vytleskali další tři přídavky a odměnili Morrisona i big band třemi ovacemi vestoje. Na rozloučenou jim Morrison zahrál známou bluesovou píseň Basin Street Blues na trubku, přičemž se mistrně doprovázel na klavír. Stejnou kompozici podle svých slov přednesl i při posledním vystoupení v Krumlově.

Morrison si letos v Praze zahrál se symfonickým orchestrem

Morrisonovo vystoupení ve střední Evropě nebylo v těchto dnech jediné. Před týdnem zavítal na pražský festival Prague Proms, kde si zahrál s Českým národním symfonickým orchestrem. Tento týden jej slyšelo i bratislavské publikum. Morrisona považují kritici za jednoho z nejtalentovanějších hudebníků ve svém oboru a staví jej po bok hvězd, jako jsou například Quincy Jones, Phil Collins, Frank Sinatra nebo B.B. King.

Jazzman v roce 1997 obdržel v rodné Austrálii nejvyšší vyznamenání řád Za zásluhy. Morrison je zajímavou osobností i v soukromí; věnuje se například triatlonu, slaňování či pilotování vlastního letadla a závodního auta.

Vydáno pod