Galerie o prázdninách patří dětem

Praha – Některé pražské galerie nabízejí v letních měsících vzdělávací a tvůrčí dílny, které mají v dětech i mladých lidech rozvíjet hravost a fantazii. Například pracovníci obrazárny Národní galerie kromě teoretických výkladů vytvářejí účastníkům projektů možnost volně interpretovat smysl obrazů praktickým způsobem – výtvarně či dramaticky, či dokonce s využitím elektronických médií. Vedle malířských děl se tvůrčí dílny zaměřují také na architekturu.

Vystavená umělecká díla v Národní galeriei se mladým návštěvníkům představují zcela netradičním způsobem. Jedním z příkladů je projekt oživení obrazu prostřednictvím zhotovení krátkých animovaných filmů. Malby holandských mistrů tak dětská představivost změní například na krvavý příběh.

Prázdninový program pro děti připravili i v galerii DOX. Dětští návštěvníci mohou poskládat obrázek ze života architekta Jana Kaplického nebo nakreslit vlastní návrhy budov inspirované stylem slavného architekta.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Je důležité, aby to bylo nějakým způsobem interaktivní, aby se děti do toho programu zapojily, aby jenom neseděly a neposlouchaly něco jako ve škole,“ vysvětluje lektorka Linda Skotáková. Všechny programy galerie nabízí v českém, anglickém, německém, italském, španělském a norském jazyce. Lektory jsou povětšinou absolventi a studenti pedagogických a uměleckých škol. Programy navazují na Rámcové vzdělávací programy, platné pro ZŠ a SŠ.