Moravský Krumlov nepustil epopej do Prahy, co na to magistrát?

Praha - Zástupci hlavního města se dnes na tiskové konferenci vyjádří k zákazu stěhování Slovanské epopeje, který v pondělí vydal Moravský Krumlov. Stěhování mělo začít v pondělí v poledne. Praha chtěla obrazy, které jsou v Krumlově vystaveny už déle než 45 let, přemístit do pražského Veletržního paláce. S tím ale nesouhlasila Muchova rodina a obrátila se s žádostí na Krumlov. Zákaz by měl zřejmě platit až do té doby, než soud rozhodne, komu plátna patří.

Praha má navíc oznámit, jaké právní kroky v této věci podnikne. Proti zákazu se může odvolat, pak by věc posuzoval krajský úřad. O odvolání Praha uvažuje, jak uvedl včera v rozhovoru pro ČT24 radní pro kulturu Ondřej Pecha. Kdyby odvolání nebylo úspěšné, musela by se Praha domáhat svých práv prostřednictvím žaloby u soudu.

„Pokud pominu, že městský úřad rozhodl v neuvěřitelně krátké době, dopustil se ve zdůvodnění rozhodnutí podle mého názoru i několika věcných chyb. Hovoří o Johnu Muchovi a Geraldině Muchové jako o jediných dědicích Alfonse Muchy. Zároveň se pouští do fikcí, pokud jde o místo, kam měla být Slovanská epopej převezena. Hovoří o neznámém místě, přitom starosta Městského Krumlova podepsal smlouvu o spolupráci, kde bylo jasně napsáno, že výstava jde do Veletržního paláce,“ prozradil některé z argumentů proti rozhodnutí Milan Bufka, ředitel Galerie hlavního města Prahy.

Galerie nabídla Krumlovu už dříve za epopej kompenzaci - zapůjčení obrazů od Františka Ženíška či Mikoláše Alše. „Nabídka bude stále platit, pokud nevznese námitky pražský magistrát. My celou situaci vnímáme stále spíš jako nedorozumění. Domnívám se, že Praha je vlastníkem obrazů a Městský úřad v Moravském Krumlově svým rozhodnutím překročil své kompetence,“ dodává Bufka. 

Vedení hlavního města chce dnes také komentovat nedávno vyhlášené výběrové řízení na rekonstrukci radnice a Clam-Gallasova paláce. Na zakázku v minulých dnech upozornily Hospodářské noviny, podle nich dal magistrát na doručení nabídek kratší lhůtu, než jakou požaduje zákon.

Kvůli snahám hlavního města o přestěhování obrazů svolal na dnešek mimořádné jednání rady Jihomoravského kraje také hejtman Michal Hašek.

Muchova rodina tvrdí, že darovací smlouva z roku 1913, kterou malíř epopej Praze odkázal, není právně účinná. Praha podle ní měla na výslovnou žádost Muchy postavit pro epopej výstavní pavilon, k čemuž však nedošlo. Proto prý nenaplnila podmínky spojené se smlouvou, a slavné dílo je proto podle Muchovy rodiny bez majitele.

Jaroslav Mokrý, starosta Krumlova:

„Protože nebyla naplněna darovací smlouva v některém svém bodě, tak je darovací smlouva právně neúčinná, i když je platná, a z toho důvodu požádali o vydání předběžného opatření, aby se s tím nemanipulovalo.“

Záměr přestěhovat epopej do Prahy a vystavit ji ve Veletržním paláci se navíc setkal s ostrou kritikou veřejnosti. Mnozí upozorňují, že hlavní město epopej nepotřebuje, protože má plno jiných historických památek. Slovanská epopej, tvořená dvaceti rozměrnými plátny zobrazujícími dějiny Slovanů, pravděpodobně zatím zůstane v Moravském Krumlově. Praha se může proti zákazu stěhování odvolat, pak by věc posuzoval krajský úřad. Kdyby odvolání nebylo úspěšné, musela by se metropole domáhat svých práv prostřednictvím žaloby u soudu.

Vydáno pod