Praha i Krumlov se chtějí domluvit. Každý ale na něčem jiném

Praha / Moravský Krumlov – Moravský Krumlov má na Slovanskou epopej morální právo, domnívá se hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Kraj proto chce Krumlov ve sporu o Muchův cyklus podpořit a přesvědčit Prahu, aby epopej vystavovala na krumlovském zámku, i když je jejím vlastníkem. Hlavní město ale poukazuje na špatný stav výstavních prostor. Nicméně chce situaci řešit raději smírem. Ondřej Pecha, radní pro oblast kultury, proto odešle v příštích dnech dopis se svými argumenty tajemníkovi krumlovského úřadu. Pokud ale tato forma domluvy na stěhování epopeje neuspěje, Praha se proti zákazu stěhování odvolá.

Praha upozorňuje na věcné chyby v rozhodnutí, jímž městský úřad v Moravském Krumlově zamezil doslova za pět minut dvanáct stěhování Muchových obrazů do Prahy. „Hovoří o Johnu Muchovi a Geraldině Muchové jako o jediných dědicích Alfonse Muchy. Zároveň se pouští do fikcí, pokud jde o místo, kam měla být Slovanská epopej převezena. Hovoří o neznámém místě, přitom starosta Městského Krumlova podepsal smlouvu o spolupráci, kde bylo jasně napsáno, že výstava jde do Veletržního paláce,“ namítá například Milan Bufka, ředitel Galerie hlavního města Prahy.

Pecha: Moravský Krumlov své kroky nedomyslel

Na stejné nesrovnalosti poukazuje i radní Pecha. Rozhodnutí krumlovského úřadu zpochybňuje i kvůli krátkému času, za který k němu úřad došel. Muchovi dědici se už předtím obrátili dvakrát na pražské soudy s žádostí o předběžné opatření, ale obě jejich žádosti byly zamítnuty.

„Moravský Krumlov nedomýšlel při rozhodnutí veškeré právní důsledky svých kroků a z toho plynou velké komplikace, které musíme řešit my jako vlastník díla,“ dodává Pecha. Epopej je podle jeho slov v současné době na krumlovském zámku „bez právního důvodu“. „Existuje jenom jedna smlouva, a to smlouva, kterou podepsal starosta Jaroslav Mokrý se zástupci galerie o režimu, jak bude stěhování probíhat. Není žádný jiný dokument, který by například Krumlovu umožnil, aby probíhaly prohlídky,“ tvrdí radní.

Kvůli zákazu stěhování se ve čtvrtek mimořádně sejde rada hlavního města. Ta by měla podle Pechy projednat všechny právní možnosti, které Praha v této chvíli má. Jednou z možností je podle Pechy i žaloba u soudu.

Hašek: Jihomoravský kraj podpoří Krumlov. I finančně

Dnes kvůli záležitosti jednala rovněž Rada Jihomoravského kraje. „Chceme Krumlovu pomoci. Jeho morální právo na epopej vzniklo tím, že se o dílo postaral v době, kdy bylo téměř zničeno, a také tam bylo 50 let vystavováno,“ vysvětlil svou podporu Moravskému Krumlovu hejtman Michal Hašek. Epopej podle jeho slov bude v hlavním městě jen „kapkou v moři“, kdežto pro Krumlov je prakticky jediným turistickým lákadlem.

„Copak je opravdu jediným řešením všechno svézt do Prahy a pak se marně snažit finančně nebo jakkoli jinak podpořit regiony. Není lepší aktivity rozmístit smysluplně do regionů?“ ptá se i krumlovský starosta Jaroslav Mokrý.

Ondřej Pecha: Všichni zúčastnění v tomto sporu, ať Praha, nebo rodina Muchova, všichni chceme, aby epopej byla důstojně vystavena v Praze. Byla Praze věnována a měla by tam mít důstojné místo.

Michal Hašek: Praha může rozhodnout tak, že majetek hlavního města může být vystavován i jinde než v Praze (…) Pražští radní by se neměli chovat tak, že si jen udělají čárku na podzimní komunální volby.

„Praha může rozhodnout tak, že majetek hlavního města může být vystavován i jinde než v Praze,“ doufá Hašek. Námitky pražského magistrátu, že stav moravskokrumlovského zámku nezajišťuje pro epopej dostatečně důstojné podmínky, považuje za mylné.

„Místo pro epopej je upraveno podle podmínek Moravského Krumlova. Jihomoravský kraj dnes jasně deklaroval, že kromě ochoty jednat s Prahou je také ochotný přispět na rekonstrukci prostor, kde se nachází epopej. Pak jsou tu ještě další části zámku, které pravda nejsou v ideální kondici, ale ty nejsou bezprostředně spojeny s epopejí,“ vysvětlil.

Zdůraznil, že Jihomoravský kraj chce zajistit „korektní jednání“ mezi hlavním městem Prahou a Moravským Krumlovem, na nichž by Pražany přesvědčil, aby vzali v potaz i jejich argumenty. „Pražští radní by se neměli chovat tak, že si jen udělají čárku na podzimní komunální volby,“ dodal Hašek.

Pro Prahu jsou všichni tři dědicové, ale…

I Ondřej Pecha mluví o ochotě jednat o dalším osudu epopeje. „Včera jsem zde měl návštěvu krumlovských studentů a části zastupitelů, kteří nám předložili petici, v níž shromáždili na tisíc podpisů proti stěhování epopeje z Moravského Krumlova. Diskutoval jsem s nimi, dotkli jsme se i problémů, co způsobí odvoz epopeje,“ prozradil.

Na rozdíl do Michala Haška ale Muchův cyklus v krumlovském zámku nevidí. „Všichni zúčastnění v tomto sporu, ať Praha, nebo rodina Muchova, všichni chceme, aby epopej byla důstojně vystavena v Praze. Byla Praze věnována a měla by tam mít důstojné místo,“ říká Pecha.

Prahu podporuje i nevlastní sestra Johna Muchy Jarmila Mucha Plocková. Z variant, kde by pavilon pro cyklus obrazů mohl stát, se jí prý nejvíce zamlouvá Vítkov. V rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že zásadně nesouhlasí s postupem Johna Muchy a jeho matky, kteří se obrátili na krumlovský úřad, aby zabránili stěhování epopeje do Prahy.

Jarmila Mucha Plocková: „Vždycky jsem prosazovala, aby epopej dostala Praha, protože tak si to Mucha přál. Kdyby ji chtěl dát Moravě, nebylo by nic snazšího než jí dílo odkázat.“

Důvodem nebylo ani tak přání vystavovat Muchovy obrazy v Krumlově jako nesouhlas s jejich vystavením ve Veletržním paláci, které považují jen za další provizorium. Argumentují dohodou, kterou podepsal Alfons Mucha a americký mecenáš Charles Crane. V té je údajně uvedeno, že obrazy budou darovány Praze pod podmínkou vystavění nové galerie. „Vyjímám se ze všech těchto aktivit. Bylo by opravdu dobré, kdyby veřejnost věděla, že členové rodiny jsou tři,“ upozorňuje Plocková.

  • Vysněný pavilon Alfonse Muchy pro uložení Slovanské epopeje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1827/182697.jpg
  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182335.jpg
  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182336.jpg
  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182333.jpg
  • Protest proti stěhování epoje autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182332.jpg
  • Koncert pro Slovanskou epopej autor: Petra Klobasová, zdroj: Hudební festival Znojmo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1792/179127.jpg
  • Vizualizace možného pavilonu pro Slovanskou epopej na pražském Vítkově zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182330.jpg