Opravený oltář z Chotiměře se vrátil do Domažlic

Domažlice - Chodskému muzeu v Domažlicích se dnes vrátil Chotiměřský oltář. Unikátní barokní artefakt měli v rukách restaurátoři, kteří dva roky pracovali na jeho záchraně. Po více než dvaceti letech ho tak může vidět i široká veřejnost. Plzeňský kraj získal potřebné peníze z takzvaných norských fondů. Restaurace uměleckého díla přišla na 1,8 milionu korun.

Cenné oltářní obrazy získalo muzeum převodem od církve na počátku 90. let minulého století. „Byl v havarijním stavu - prolezlý plísněmi, červotočem, dřevokaznými houbami,“ popsal ředitel muzea Josef Nejdl. Oltář se převedl do sbírek muzea, dlouho ale ležel v depozitáři. „Jeho stav byl takový, že nebylo v našich silách, abychom ho dokázali v naší režii zrestaurovat,“ poznamenal ředitel.

Hejtmanství zařadilo restaurování oltáře do projektu Zlepšení péče o movité kulturní dědictví v Plzeňském kraji, který byl spolufinancován z evropských fondů. V roce 2008 získalo hejtmanství dotaci na 55 projektů restaurování památek a nákup zařízení do depozitářů celkem za zhruba 20 milionů korun. Zrestaurování Chotiměřského oltáře představuje největší částku, fondy zaplatily opravu z 85 procent, zbytek dal kraj, uvedl Aleš Tuček z krajského úřadu. Takzvané norské fondy již pomohly v kraji k restaurování obrazů, knih, textilu, zbraní, skla, nástropní malby či lidové architektury.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Hlavní obraz Chotiměřského oltáře měří 130 krát 180 centimetrů a je na něm mnoho figur kněží, světců, andělů, Krista, Ducha svatého a svatého Václava. Jeho rám byl v havarijním stavu a některé části se kvůli napadení hmyzem rozpadaly. Restaurátoři při opravě sondami zjistili, že zelená barva rámu není originální, a vrátili mu proto původní bílou barvu, zlacené části pozlatili čtyřiadvacetikarátovým zlatem.

Součástí oltáře je také rám spodního oltářního obrazu, který se už nedochoval, a dva boční oltáře svaté Marie Magdaleny a svaté Anny o rozměrech 235 krát 165 centimetrů.

„Je to velice cenné dílo. Pro nás jako pro muzeum je to unikát v tom smyslu, že se jedná o největší ucelený barokní exponát,“ doplnil Nejdl. Muzeum, které vzniklo téměř před 140 lety, je orientováno především na národopis a má sbírky zejména z 19. století.

  • Chotiměřský oltář byl v dezolátním stavu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182772.jpg
  • Hlavní část Chotiměřského oltáře autor: Petr Eret, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182718.jpg
  • Chotiměřský oltář v Domažlicích autor: Petr Eret, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182720.jpg