Hirst opět v Česku. Tentokrát i se žraloky

Kutná Hora- Kutnohorská Galerie Středočeského kraje na podzim představí průřez dílem provokativního i oceňovaného britského umělce Damiena Hirsta, kterého proslavily zejména objekty s vypreparovanými zvířaty vznášejícími se ve formaldehydu. Součástí kutnohorské expozice budou i několikametroví žraloci naložení v lihové lázni, kteří patří k nejznámějším a také nejdražším artefaktům britského výtvarníka.

Výstava v GASK by měla začít v druhé polovině října a potrvá dva a půl měsíce. Díla Damiena Hirsta měli loni možnost vidět i návštěvníci pražské Galerie Rudolfinum, žraloci tam však chyběli.

Ředitel galerie Jan Třeštík prozradil, že nápad vystavovat v Kutné Hoře Hirsta vznikl víceméně náhodou a souvisí se snahou dostat do galerie nějaký moderní prvek. V kutnohorské galerii návštěvníci uvidí zhruba čtyři desítky objektů toho v současnosti nejlépe prodávaného světového umělce.

DAMIEN HIRST nejprve vzbudil pozornost jako začínající autor na britské umělecké scéně a v roce 1993 získal první mezinárodní úspěch na benátském bienále. Na mapě globálního uměleckého světa získal pevné místo poté, co se v roce 1995 stal laureátem Turnerovy ceny za dílo s názvem Matka a dítě, odděleni (Mother and Child, Divided).

V Čechách je Hirst zjednodušeně a zkratkovitě prezentován zejména jako autor právě tohoto díla, jemuž se říká „rozpůlená kráva“, tedy krávy a telete rozpůlených a naložených ve formaldehydu ve vitrínách. Hirst se zabývá plastikou, instalacemi a malbou. Jeho „obchodní značkou“ jsou především ready-made objekty, již zmíněná zvířata představovaná v pozměněných souvislostech, či lékárničky a jiné lékařské instrumentárium.

Dílo Damiena Hirsta / Anatomie
Zdroj: www.whitecube.com/Stephen White
Vydáno pod