Z měsíce autorského čtení zbývá už jen víkend

Brno/Ostrava – V Brně a Ostravě o víkendu vyvrcholí jedenáctý ročník největšího literárního festivalu v Česku. Během Měsíce autorského čtení letos osobně představila svoje texty šedesátka současných spisovatelů z Francie a České republiky. Letos se festival z Brna poprvé rozšířil i do Ostravy, kde se vždy s jednodenním zpožděním publiku představuje jeden český a jeden francouzský spisovatel. O závěr festivalu se postarají v sobotu a v neděli Jean-Marie Blas de Roblès a Patrik Ouředník.

Ke stálicím na seznamu českých zástupců patří Arnošt Lustig, Arnošt Goldflam nebo Michal Viewegh. „Je to autor, který nejen výborně čte, ale také umí dobře komunikovat s publikem,“ tvrdí o posledním jmenovaném programový ředitel festivalu Petr Minařík. Dodává ale, že ani jedno není podmínkou, jak si vysloužit pozornost publika. Nejdůležitější je prý sdělení, jak říkal i spisovatel Jan Balabán. Nedávno zesnulému ostravskému autorovi je letošní jedenáctý ročník věnován.

I když se festival rozrůstá, neztrácí na komorní a osobité atmosféře. Spisovatelé diskutují se čtenáři po každém čtení přímo v divadle, ale také soukromě nad kávou. „Už tím, že jsme se rozšířili z Brna do Ostravy, by se dalo říct, že zájem se zvyšuje a regionálně přelévá. Nicméně autorská čtení nejsou v Česku zdaleka tak populární jako třeba v Německu nebo Rakousku, kde na setkání chodí pět set nebo šest set lidí,“ upozorňuje Minařík.

Češi se autorská čtení pořád ještě učí znát

Když festival v roce 2000 začínal, sedělo v publiku sedm lidí, vzpomíná. Návštěvní rekord drží Arnošt Lustig, jehož si přišlo loni do divadla Husa na provázku poslechnout na tři sta padesát čtenářů. Pravidlem bývá sotva polovina návštěvníků. „Autorské čtení se pořád učíme znát, troufám si říci, že náš festival tomu pomáhá,“ dodává Minařík.

Dramaturgie festivalu se snaží reagovat na aktuální podněty – zve čerstvě oceněné autory nebo ty, s nimiž je spojeno nějaké výročí, v minulosti na Měsíci autorského čtení například slavil osmdesátiny Pavel Kohout. „Snažíme se o všechny žánry, poezii, prózu,“ doplňuje produkční Alžběta Nagyová další lákadla pro návštěvníky, „letos dokonce Francouzi přivezli interaktivní věci, projekce a dramatické výstupy.“

Ve videích u tohoto článku si můžete poslechnout rozhovor se dvěma francouzskými spisovateli, kteří se účastnili letos festivalu autorského čtení - Cécile Wajsbrotovou a Laurentem Binetem. Záznamy čtení je možné přehrát v archivu festivalu.

Po německé, běloruské nebo aktuálně francouzské literatuře se v příštím, dvanáctém ročníku Měsíce autorského čtení představí polští spisovatelé. Vybrali si je sami čtenáři.

Čtení Magdalény Platzové na Měsíci autorského čtení 2010
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Větrné mlýny