Elina Garanča přiváží do Česka horkokrevný podzim

Praha - Elina Garanča, hvězda z newyorské Metropolitní opery a jedna z nejuznávanějších mezzosopranistek současnosti, zazpívá dnes v Praze. Lotyšská pěvkyně přednese nejen oblíbené melodie z oper Verdiho, Donizettiho a Bizeta, ale i temperamentní španělské písně. Ve Smetanově síni Obecního domu ji doprovodí Pražská komorní filharmonie pod taktovkou jejího manžela, britského dirigenta Karla Marka Chichona. Pražské publikum bude první, kdo „horkokrevný“ program Eliny Garanči uslyší.

Světoznámá operní diva přijíždí do Prahy po představení Carmen ve Vídeňské státní opeře a koncertech v Salcburku, které byly beznadějně vyprodané. Do českého hlavního města se vrací po třech letech. „Mám ráda velké koncertní sály. A pražské publikum si pamatuju jako neobyčejně vstřícné a poučené,“ těší se na dnešní koncert Garanča, jejíž kalendář zaplňují hostování v nejprestižnějších operních evropských domech, koncertních síních a festivalech.

Připomeňte si Elinu Garanču v dokumentu ČT

Španělsko je Elině Garanče blízké, stalo se jejím druhým domovem. Proto si pro své vystoupení v Obecním domě vybrala méně známé španělské a cikánské písně. S nimi představí i své poslední album Habanera, které vyjde v září. Na podzim také vyjede na turné s tímto programem. „Připravila jsem pro podzimní koncerty horkokrevnější repertoár. Pražské publikum bude první, které ho uslyší,“ upozorňuje Garanča.

Praha je tečkou za sezonou

Koncert v Obecním domě pro ni bude posledním vystoupením v této sezoně. „V úterý mi začnou prázdniny. Těším se, až budu doma a na chvilku se stanu hospodyní. Uklidím a uspořádám si vlastní věci,“ prozradila pěvkyně své prázdninové plány. „Včera se vyjádřila na zkoušce, že to bude nejúžasnější koncert sezony, právě proto, že bude poslední,“ dodala hudební manažerka Alena Nachtigallová.  

Garanča působí na hudební scéně téměř deset let. Její kalendář je zaplněný na dlouhou dobu dopředu hostováním v nejprestižnějších evropských i zámořských operních domech a koncertních síních. 

V současné době studuje titulní roli v Donizettiho Favoritce a chystat se bude i na Alžbětu v Marii Stuartovně. Příští rok bude nahrávat Donnu Elvíru v Donnu Giovannim a Annu Bolenu na DVD, nadále bude zpívat Oktaviána, Carmen a Charlottu. Smlouvu má uzavřenou i na Didu v Trójanech.

„Sním ale o roli Amneris z Verdiho Aidy. Víte, mám ráda každou roli, kterou ztvárním. Všechny byly má přání, jsem ráda, že mohu ve zpívání dále pokračovat,“ uvedla Garanča, která se nejlépe v současné době cítí v bel cantu a francouzském lyrickém repertoáru.

Před koncertem Eliny Garanči prodlouží pořadatelé pro návštěvníky koncertu návštěvní dobu výstavy Alfonse Muchy v Obecním domě do 19:30. Nová výstava kromě známých divadelních plakátů nabízí i černobílé fotografie, jejichž autorem je Mucha a které v Česku ještě nikdy nebyly vystaveny.

  • Elina Garanča zdroj: Stránky Eliny Garanči http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1841/184071.jpg
  • Elina Garanča před MET zdroj: Stránky Eliny Garanči http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1841/184073.jpg
  • Fotografie Alfonse Muchy zdroj: Muchova nadace http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1841/184052.jpg
Vydáno pod