Kutnohorské léto vyvolává husí kůži

Kutná Hora – Přilákat turisty do města, jehož historické centrum je na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO, na více než jeden den je cílem Kutnohorského léta. Prázdninový kulturně-zábavný festival nabízí koncerty, divadlo i noční prohlídky památek. Celé prázdniny až do 11. září zavedou kostýmovaní průvodci zájemce v noci například do katedrály Nanebevzetí Panny Marie a tak trochu strašidelné kostnice v Sedlci.

Program festivalu je založen na pravidelném střídaní akcí. Každé pondělí nabízí večerní prohlídky katedrály Nanebevzetí Panny Marie a kostnice v Sedlci. „Snažíme se navodit atmosféru, kterou tu mniši vytvořili, a umožnit návštěvníkům cestovat v čase,“ uvedl k netradičnímu pondělnímu programu Karel Koubský ml. z římskokatolické fanosti.

Do nestarší katedrály ve střední Evropě vstupují lidé za zvuku varhan a gregoriánského chorálu, starého liturgického zpěvu, který tu zpívali mniši už před osmi sty lety. Tajuplná noční prohlídka vrcholí v sedlecké kostnici. „K nejzajímavějším exponátům patří lustr, v němž jsou údajně použity všechny kosti lidského těla,“ upozorňuje průvodce Karel Koubský st.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

V úterý se konají večerní prohlídky chrámu sv. Barbory a program v Galerii Středočeského kraje v Jezuitské koleji. Středa je vyhrazena nočním prohlídkám Vlašského dvora. Čtvrteční večery patří Kutné Hoře magické, v pátek dopoledne si zájemci mohou prohlédnout středověké doly Českého muzea stříbra. Sobotní večery pak patří prohlídkám nedalekého zámku Kačina. 

Loňský první ročník festivalu Kutnohorské léto byl na veletrzích GO a Regiontour vyhlášen nejlepším produktem tuzemského cestovního ruchu. Finanční podporu Středočeského kraje ale letos nezískal. Musí si vystačit pouze se 130 tisíci korun od města, příspěvky sponzorů a nadšením řady dobrovolníků.

  • Katedrály sv. Barbory zdroj: Kutnohorské léto http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1844/184397.jpg
  • Kutná Hora magická zdroj: Kutnohorské léto http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1844/184396.jpg
  • Kutná Hora magická zdroj: Kutnohorské léto http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1844/184394.jpg