Batman opět zasahuje - do peněženek sběratelů

Dallas – První číslo komiksu se superhrdinou Batmanem z roku 1940 objevil náhodně v koupené staré skříni jistý muž na Aljašce, za tři sta dolarů ho prodal dlouholetému sběrateli a fanouškovi komiksů Miku Wheatovi. Ten se nyní rozhodl dát jeden z pokladů své obsáhlé kolekce do aukce. Kniha je zřejmě jedna z necelých tří stovek, které ještě existují. Vzácný výtisk, jenž vyšel před sedmdesáti lety, se draží dnes.

„Od začátku bral tento komiks jako investici, teď nastal, jeho slovy, čas, aby se touto raritou potěšil někdo jiný. A také prý podlehl tlaku své manželky, která se ho pořád ptala, kdy už konečně vzácný komiks prodá,“ prozradil zpravodaj ČT Michal Kubal, který aukci ve Spojených státech sleduje.

Kniha komiksů z roku 1940 byla dána do dražby v aukční síni Heritage Auction Galleries v Dallasu. Očekává se, že se prodá za více než 40 tisíc dolarů (přes 749 tisíc korun). Živé aukci konkurují nabídky po internetu, které se vyšplhaly na 35 tisíc dolarů, nyní už je možné účastnit se dražby jen živě.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Dražit se bude i druhá a čtvrtá kniha komiksů o Batmanovi. Předpokládá se, že by mohly vynést dohromady více než pět tisíc dolarů (téměř 94 tisíc korun).

První číslo komiksu se superhrdinou Batmanem z roku 1940
Zdroj: ČT24/Heritage Auction Galleries