Praha pětistověžatá

Praha - Praha v průběhu staletí získávala řadu přídomků jako Praha kamenná, Praha zlatá či Praha, matka měst. Pražská informační služba se pokusila zjistit, co je pravdivého na přívlastku „stověžatá“, který se zřejmě poprvé objevil počátkem 19. století. V hlavním městě je podle ní na pět set věží. Celkový počet všech věží, nepočítaje malé věžičky měšťanských domů, se ale odhaduje asi na tisíc. Záleží totiž na kritériích, co lze za věž považovat a co už ne.

Počet věží lze přesněji zjistit jen letecky. O to se před pár lety pokusilo pár odborníků a milovníků Prahy. Jen v okruhu tří kilometrů od Jindřišské věže (asi 28 kilometrů čtverečních) napočítali na 120 nejvýznamnějších věží. Pokud by do výčtu zahrnuli i kopule a drobné věžičky domů a kostelů, byl by počet několikanásobně vyšší.

V panoramatu města se především výrazně uplatňují věže areálu Pražského hradu a mnoha známých kostelů a klášterů. Vedle nich jsou dominantami také historické obranné věže jako Malostranská i Staroměstská mostecká věž a Prašná brána, které doplňují starobylé věže Staroměstské, ale i Novoměstské radnice.

Pro život města byly důležité zejména vodárenské věže (Šítkovská, Malostranská, Staroměstská či Novomlýnská), ale také samostatně stojící zvonice (Jindřišská věž, Petrská zvonice).

Paláce a honosné měšťanské domy zdobí povětšinou nárožní věže a věžičky. Najdou se i věže hvězdárenské, jako je v Klementinu. K bohatému výčtu přispěla i modernější industriální architektura třeba Petřínskou rozhlednou či telekomunikačními objekty, jako je Televizní věž Žižkov.

Mnohé historické a architektonicky nejkrásnější věže jsou zpřístupněné veřejnosti. Vyhlídku na Prahu si mohou turisté vychutnat z mohutné hranolové věže Staroměstské radnice (69,5 metru), dokončené roku 1364, na níž byl později umístěn orloj, který letos slaví 600. výročí. Bohatě zdobená a symbolikou opředená Staroměstská mostecká věž (asi 47 metrů; dokončena 1380) je jednou z nejkrásnějších ukázek gotické architektury v Evropě.

Nižší Malostranská mostecká věž postavená po roce 1464 je vysoká 45 metrů. Pozdně gotická Prašná brána (65 metrů) má vyhlídkový ochoz ve výšce 44 metrů. Podle PIS je jeden z nejkrásnějších výhledů na hlavní město také z věže katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, Petřínské rozhledny nebo ze zvonice chrámu sv. Mikuláše.

Označení „stověžatá“ patrně použil poprvé spisovatel Josef Hormayer počátkem 19. století. Pražské věže poprvé spočítal matematik a filozof Bernardo Bolzano a došel k číslu 103, aniž počítal vodárny a soukromé domy.

Pražské věže připravily po dobu letních prázdnin akci "vstup zdarma za jedničku z dějepisu". Každý žák základní školy, kterého baví historie, se tak může bez vstupného podívat na Prahu z ptačí perspektivy ve vybraných objektech. Více informací na stránkách Pražské informační služby.

  • Astronomická věž Klementina zdroj: www.nkp.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1094/109339.jpg
  • Žižkovský vysílač zdroj: Pražská informační služba http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1850/184977.jpg
  • Pohled na Prahu z Malostranské věže zdroj: Pražská informační služba http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1850/184962.jpg