Kutnohorská iluminace v GASK má před sebou poslední den

Kutná Hora – V neděli 8. srpna budou mít lidé poslední možnost prohlédnout si originál tzv. kutnohorské iluminace před tím, než bude uložena do depozitu GASK. Středověkou miniaturu s motivem těžby a zpracování stříbra získal Středočeský kraj v londýnské aukční síni za 17,5 milionu korun na konci roku 2009. Iluminace, která je jednou ze tří na světě dochovaných, byla ministerstvem kultury prohlášena za kulturní památku.

Ojedinělá památka knižní malby pochází z Kutné Hory a podle historika umění Jiřího Fajta dokládá velký význam tohoto města, který se datuje od poloviny 13. století. Rohodně prý nebylo ve stínu Prahy jako nyní. „Bez Kutné Hory, bez stříbra, bez toho obrovského bohatství bychom si nedokázali představit výstavbu Prahy za Karla IV. a těžko by vznikl Karlštejn,“ podotkl Fajt.

Styl provedení miniatury odkazuje k přední pražské iluminátorské dílně 15. století. O osudu iluminace není mnoho známo. Úvodní pergamenový jednolist byl druhotně vyříznut z dnes již neznámé chorální knihy a v roce 1920 se ocitl v soukromé vídeňské sbírce. Devět let na to se objevila jeho černobílá reprodukce v odborné literatuře a v roce 2009 pak originál miniatury v londýnském aukčním domě Sotheby´s, kde ji koupil Středočeský kraj.

Pořízení vzácné miniatury za více než 17 milionů korun kritizovala opozice jako plýtvání penězi. Středočeský kraj ale tvrdil, že investice do tohoto díla se mnohonásobně vyplatí. Zájem o ní se potvrdil už při prvním, pouze jednodenním vystavení v prostorách galerie v Jezuitské koleji, kdy si ji přišlo prohlédnout šest tisíc lidí.

Originál nahradí kopie

Od začátku května tohoto roku je miniatura v GASK vystavena s tematickou doprovodnou expozicí. Celková koncepce komorní výstavy poukazuje na význam města Kutné Hory, které díky svému bohatství plynoucího ze stříbrných dolů patřilo k nejvýznamnějším kulturním centrům ve střední Evropě.

Především ale výstava přibližuje kulturní pozadí doby, kdy iluminace vznikla. Do umělecko-historického kontextu ji pomáhá zařadit několik artefaktů – jedním z nich je socha Bolestného Krista v životní velikosti z roku 1511 zapůjčená z kutnohorské radnice, dále rozměrný deskový obraz (predela oltářního retáblu) z kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře s motivem Poslední večeře Páně a v neposlední řadě i vzácná monstrance ze zaniklého kutnohorského kostela sv. Bartoloměje z období kolem roku 1500.

Ti, kteří si vzácnou iluminaci do neděle prohlédnout nestačí, nemusí zoufat. Originál sice bude ukryt v depozitu, kraj ale už dříve řekl, že nechá vyrobit kopii, která bude v galerii vystavena každý den.

Vydáno pod