Albu Help! pomohlo nejvíc Yesterday

Londýn – 6. srpna 1965 se na pultech objevilo album Help!, v pořadí pátá deska legendární skupiny Beatles. Obsahovala, v původní britské formě, celkem čtrnáct skladeb – sedm těch, které zazněly ve stejnojmenném filmu, a stejný počet songů, které Brouci do snímku nakonec nepoužili. Do hudební historie se nejvíce zapsala balada Yesterday, nejhranější píseň všech dob. Většinu písní složili John Lennon a Paul McCartney.

Snímek Help! byl druhým, které populární hudební skupina natočila. Ze stejnojmenného alba se největším hitem stala píseň Yesterday, jež je stále nejčastěji přehrávanou skladbou v rádiích a prim drží i v počtu coververzí. Posluchači BBC si ji dokonce zvolili jako nejlepší písničku dvacátého století a časopis Rolling Stone a hudební stanice MTV ji v roce 2000 označily za nejlepší hit všech dob.

Melancholická kytarová balada nechala samo album Help! ve stínu. Podle autorů životopisů Beatles složil píseň Paul McCartney ve snu v domě své tehdejší přítelkyně Asher. Když se probudil, běžel k pianu a hrál, aby melodii nezapomněl. Navíc měl strach, že melodii někde podvědomě slyšel a teď ji jen okopíroval. Měsíc proto chodil a ptal se lidí, jestli něco takového neslyšeli. Když se přesvědčil, že ne, vrhl se do práce a napsal k ní slova.

Vyšlo album Help! (zdroj: ČT24)

Do centra zájmu se balada dostala, když ji McCartney zabrnkal na piano během natáčení filmu Help!, což bylo už v roce 1964. Mezitím vyšla kapele dvě alba Beatles For Sale and A Hard Day's Night - ani na jednom se ale skladba Yesterday neobjevila. Její čas přišel až o rok později, v roce 1965. Samostatně na singlu vyšla v Británii až v roce 1976.