Putování Evropou - baletní výlet barokem

Praha – Francie krále Slunce nebo karneval v Benátkách jsou zastávkami velkolepého barokního baletu, který nabízí rozmarný výlet po evropských metropolích konce 18. století. Hudebně-taneční barokní představení nazvané Putování Evropou zakončí dnes festival Letní slavnosti staré hudby. V pražském Divadle Hybernia vystoupí francouzští tanečníci ze souboru La Compagnie L´Eventail pod vedením své umělecké šéfky Marie-Genevieve Masséové. Hudbu nastudoval soubor Collegium 1704.

Výpravný barokní balet provede publikum čtyřmi obrazy rozmarné Francie, dramatické Anglie, uhlazeného Německa a rozverné Itálie. Atmosféru Londýna před dvěma staletími například napodobí anglické tance - námořnický hornpipe, passepied-paspe a tradiční tanec s židlemi chair dance. Publikum se může těšit i na závěr nazvaný Karneval v Benátkách dokreslený hudbou Antonia Vivaldiho a karnevalovým rejem masek commedie dell'arte.

Choreografie Masséové vychází z původních dochovaných krokových variací a podporují ji i elegantní dobové kostýmy tanečníků. „Zdrojů není moc, ale existují dochované taneční příručky z 18. století, které používáme nejvíce. Samozřejmě je tam i velký osobní vklad, každý interpretuje barokní tance trochu podle sebe a přidává i něco z moderny,“ prozradila asistentka choreografky Marie Blaiseová.

Barokní balet (zdroj: ČT24)

Většině tanečníků La Compagnie L´Eventail je kolem dvaceti a vystudovali klasický balet. Přestože tvrdě trénují dlouhé hodiny a do choreografií moc mluvit nemohou, barokní tanec je nadchl. „Je specifický tím, že následuje hudbu, například pokud jde do vyšších tónů, jdou nahoru i ruce. Každé gesto má smysl,“ domnívá se jeden z členů souboru Bruno Ben.

Tanečníky doprovodí český barokní soubor Collegium 1704. Se společným zkoušením začal tři dny před představením. „Musíme podřídit celou naši agogiku, celou strukturu skladby choreografie, protože jsou prostě určité zákony, mimo jiné i fyzikální. Skok prostě trvá určitou dobu a my se do něho musíme s hudbou vejít,“ vysvětlil kapelník Collegia Václav Luks.

Barokní balet ožije v Divadle Hybernia dnes večer v osm hodin. První pirueta bude francouzská s hudbou Andrého Campry, druhá anglická v rytmu Henryho Purcella, třetí německá dle sonáty Johanna Rosenmüllera a poslední - rej masek commedie dell’arte - patří Antoniu Vivaldimu.