Brno hraje na kytaru

Brno – Mezinárodní kytarový festival Brno řadu let přivádí do Brna světové hvězdy flamenca a klasické kytary. Devatenáctý ročník v neděli zahájila Noc flamenca na Šlilberku, která patřila tanečnici Carmen Cortésové a kytaristovi Gerardu Núñezovi, často přirovnávanému k Paco de Luciovi, jenž nedávno také vystupoval v Česku. Přehlídka kytarové virtuozity potrvá do 14. srpna, kdy ji zakončí americký kytarista Andrew York.

Host zahajovací večera Gerardo Núñez je označován za hráče s nejrychlejšími prsty na světě. Na Špilberku mimo jiné ukázal, jak nenásilně dovede propojit jazz a flamenco. Spolu s tanečnicí Carmen Cortésovou a rodilými hudebníky z Andalusie předvedli publiku tento vášnivý španělský tanec v nejčistější podobě. „Úžasná rychlost, muzikálnost, čistota hry a vcítění se do té opravdu ryzí, flamenkové podoby,“ okomentoval vystoupení ředitel festivalu Vladislav Bláha.

Program (sál Nové radnice)

  • 9. 8. ve 20.00: Štěpán Rak (65. výročí), spoluúčinkují: Vladislav Bláha, PF Guitar Quartet
  • 10. 8. ve 17.00: Jazzové odpoledne s Jiřím Jirmalem (85. výročí)
  • 10. 8. ve 20.00: Gabriel Guillen (Venezuela), Zema-Lencsés Guitar Duo (Itálie)
  • 11. 8. ve 20.00: Ernesto Tamayo (USA)
  • 12. 8. ve 20.00: Andrea Vettoretti (Itálie)
  • 13. 8. ve 16.00: Koncert účastníků a kytarového orchestru festivalu
  • 13. 8. ve 20.00: Andrew York (USA)
Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Zhruba dvouhodinový program sledovalo zaplněné nádvoří hradu Špilberk, kam za andaluskou skupinou zavítalo kolem tisícovky posluchačů. Mezi jinými i kytarista a pedagog Štěpán Rak, kterému bylo v neděli pětašedesát. I jeho hru si budou moci poslechnout návštěvníci festivalu. Dalším koncertujícím jubilantem bude Jiří Jirmal, jenž úterním jazzovým odpolednem oslaví osmdesáté páté narozeniny.

Ze Špilberku se ostatní koncerty festivalu přesunou do sálu Nové radnice. V pěti večerech dostane kromě jubilantů prostor i italský kytarista Andrea Vettoretti nebo italsko-maďarské kytarové duo Salvatore Zema a Esther Lencsés. Velký zážitek slibuje vystoupení Ernestsa Tamaya z Kuby, jehož debut v newyorské Carnegie Hall se před časem stal skutečnou senzací. „Třešinkou na dortu bude v pátek Andrew York, americký kytarista, držitel Grammy,“ dodala mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová.

Špičkoví kytaristé budou navíc působit i jako lektoři. Součástí festivalu jsou kurzy s bohatou mezinárodní účastí a soutěž Guitartalent pro mladé hudebníky do 20 let. Vítěz získá mistrovskou kytaru za 6000 eur (asi 150 tisíc korun).

  • Štěpán Rak zdroj: Festival Porta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1765/176435.jpg
  • Americký kytarista Andrew York zdroj: Stránky Andrewa Yorka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1858/185773.jpg