The Cult to rozjedou v Arše

Praha – Britská kapela The Cult, která si získala v Británii a USA v 80. letech početný zástup příznivců a obdivovatelů v oblasti postpunkové a gotické scény, bude 10. srpna koncertovat v pražském Divadle Archa. Do své hudby vstřebali vlivy mysticismu, psychedelie, severoamerických indiánů, kytarové riffy Led Zeppelin i energie AC/DC. Prorazili v Anglii díky singlům jako „She Sells Sanctuary“, později v USA dokonce na metalové scéně s písní „Love Removal Machine“.

V roce 1989 se zde The Cult dostali i do top ten s úspěšným albem „Sonic Temple“. Většímu úspěchu bránily časté změny ve složení kapely a spory mezi členy. V roce 1995 se po sérii neúspěšných nahrávek The Cult rozpadli, Ian Astbury kromě jiných projektů zpívá s kapelou bývalých členů The Doors, Rayem Manzarekem a Robbiem Kriegerem. V roce 2007 se Astbury a kytarista Billy Duffy dávají opět dohromady s dalšími hudebníky - Chrisem Wysem na baskytaru a Johnem Tempestem na bubny. Pražský koncert The Cult je tak výjimečnou příležitostí vidět naživo tuto legendu.

Kořeny The Cult sahají do roku 1981, kdy zpěvák Ian Astbury založil kapelu Southern Death Cult. Díky pobytu v Kanadě ho začala v dětství fascinovat původní kultura severoamerických indiánů, jejíž vliv se pak prolíná celou tvorbou kapely. Po usazení v Yorkshiru se připojil jako hlavní zpěvák k formaci složené z Davida Burrowse, Barry Jepsona a Haqi Quereshiho.

V roce 1983 vydali eponymní EP a o rok později vypustili slovo „Death“ z názvu kapely. První album „Dreamtime“ vyšlo ve stejném roce a singl „Spiritwalker“ dosáhl na vrchol britské hitparády. Letní singl „She Sells Sanctuary“ se stal v Británii velkým hitem.

V roce 1988 po další obměně složení kapela vydala desku „Sonic Temple“, která se stala nejúspěšnější nahrávkou v historii kapely. Díky jejímu úspěchu kapela brzy začala hrát se jmény jako Mötley Crüe nebo Aerosmith, předskakovala také Metalliku. Přes skvělé prodeje docházelo k rozporům mezi členy a dalším změnám.