Frida vytvořila v Berlíně rekord

Berlín - V německé metropoli dnes končí velká retrospektiva děl slavné mexické malířky Fridy Kahlové (1907-1954). Mimořádně úspěšnou výstavu vidělo za 14 týdnů přes 200 000 lidí. Mnoho z nich muselo před muzeem Martin-Gropius-Bau vystát i několikahodinovou frontu. Podle zástupkyně ředitele muzea Sabine Rockweilerové to byla návštěvnicky vůbec nejúspěšnější mimořádná výstava v jeho dějinách. „U výstavy věnované jedinému umělci je to náš absolutní rekord,“ prohlásila Rockweilerová.

Muzeum v jejím průběhu kvůli enormnímu zájmu Berlíňanů a turistů prodloužilo otvírací dobu do 22:00. I tak se každý den před historickou budovou nedaleko Postupimského náměstí tvořil několikasetmetrový had, v němž někteří museli strávit až sedm hodin, než se dostali do výstavních sálů. Toho využilo i několik podnikavců, kteří před budovou nabízeli, že za příslušný obnos pro klienta frontu vystojí.

Podle muzea nejucelenější expozice děl Kahlové v Německu představovala na 150 maleb a kreseb světoznámé umělkyně, proslavené i hollywoodským životopisným filmem z roku 2002 v titulní roli se Salmou Hayekovou. Ty doplňovaly malířčiny soukromé fotografie, skici a rukopisy. Mezi exponáty byl také sádrový korzet, který nosila kvůli poranění, jež utrpěla v 18 letech při autobusové nehodě, kdy ji doslova provrtala železná tyč.

Výtvarnice s německými kořeny kvůli tomu celý život trpěla bolestmi a absolvovala 22 operací. Kahlovou životní osud těžce zkoušel od útlého věku, kdy trpěla dětskou obrnou. V dospělosti ji těžce poznamenalo několik potratů i bouřlivý život po boku mexického malíře a komunistického aktivisty Diega Rivery.

Všechny tyto zážitky se promítly do její tvorby, z níž jsou nejproslulejší sytě barevné autoportréty. Většina těch nejslavnějších byla k vidění i v Berlíně. Podle magazínu Stern chyběly pouze ty vlastněné popovou zpěvačkou Madonnou, která je kvůli obavám o jejich bezpečnost veřejně nevystavuje.

Jinak své exponáty do Německa zapůjčily obě největší sbírky děl Kahlové spolu s 30 předními mexickými a 15 severoamerickými soukromými sběrateli. Byla mezi nimi i kompletní kolekce manželů Jacquese a Natashy Gelmanových. Původem Češka Nataša Zahálková patřila spolu s manželem, slavným mexickým filmovým producentem ruského původu, k významným sběratelům moderního umění 20. století.

  • Frida Kahlo / Autobus zdroj: frida-kahlo-foundation.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1859/185875.jpg
  • Zdravotní korzet umělkyně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/437/43617.jpg
  • Frida Kahlo / Portrét Diega Rivery zdroj: frida-kahlo-foundation.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1859/185874.jpg
Vydáno pod