Významné ocenění pro Mackerrasovu nahrávku Tří fragmentů od Martinů

Praha - Album Tří fragmentů z opery Julietta (Snář) Bohuslava Martinů, které pořídil slavný australský dirigent sir Charles Mackerras s Českou filharmonií, obdrží prestižní cenu v oboru klasické hudby ECHO Klassik 2010. Uvedl to kulturní institut německého gramofonového průmyslu Deutsche Phono-Akademie na webových stránkách. Deska bude oceněna jako Nahrávka roku mezi světovými premiérami 17. října 2010 v sále filharmonie v Essenu, kde se vyhlášení nových držitelů významného ocenění uskuteční.

Hudební nastudování se slavným Mackerrasem, který letos v polovině července ve věku 84 let podlehl rakovině, je významné i kvůli jeho celoživotnímu propagování české hudby na světových pódiích.

V živé nahrávce nově objevených partitur, jejichž světová premiéra se uskutečnila v prosinci 2008 v pražském Rudolfinu, účinkovala v titulní roli mezzosopranistka Magdalena Kožená. CD vydalo loni v květnu nakladatelství Supraphon a od té doby získalo řadu uznání, například loni v říjnu Gramophone Awards 2009 v kategorii recitál, kde byl vyzdvižen výkon Kožené.

Dílo je zkrácenou verzí opery Julietta, jejíž světová premiéra se uskutečnila roku 1938 v Praze. Úprava, kterou zpracoval Martinů pro koncertní a rozhlasové uvádění, byla dlouho považována za ztracenou.

Cenu ECHO Klassik uděluje od roku 1993 kulturní institut německého gramofonového průmyslu Deutsche Phono-Akademie, německá hudební asociace s experty z oblasti kultury, médií i politiky. Letos ji propůjčí 61 nositelům ve 21 kategoriích.

Vydáno pod