Ivan Král hraje raději pro pár ožralů než na stadionech

Kácov – Poslední den Sázavafestu (od 5. do 7. srpna) propršel, na závěrečné koncerty přišlo zhruba tři tisíce lidí, tedy asi třetina páteční návštěvnosti. Promoklé a zabahněné publikum ze všech interpretů a kapel ocenilo nejvíce Ivana Krále, jehož vystoupení v Kácově bylo jedinečné tím, že kvůli němu zavítal ze Spojených států, kde žije, zase po letech do Česka. „Začínal jsem na Sázavafestu asi před deseti lety, tak jsem si řekl, proč ne, bude to příjemné,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24, co ho vedlo ke koncertu před českým publikem.

Ivan Král spolupracoval s takovými hudebními legendami, jako je Patti Smith, Debbie Harry, Iggy Pop či David Bowle. Anoncoval, že na svém vystoupení na Sázavafestu chce mít spoustu hostů, i když žádnou ze zmíněných zahraničních hvězd, nakonec ale vystoupil jen s malou kapelou. Jeho chystaný duet s Danem Bártou překazilo Bártovo onemocnění hlasivek a Ivan Hlas nepřijel, protože se kvůli chybné komunikaci s pořadateli domníval, že vzhledem k počasí byl Sázavafest zrušen.

Do Česka přijel Král ze svého druhého domova - z Ameriky. Za moře odešel se svými rodiči v druhé polovině 60. let. Začátkem sedmdesátých let začal hrát s tehdy začínající básnířkou a punkovou umělkyní Patti Smith. Spolupracoval i s Iggym Popem, Davidem Bowiem, skupinou Blondie, jeho píseň Dancing Barefoot nahrála na singl i skupina U2. „Když jsme poznali Ivana, poznali jsme velkého umělce. Bylo to nové hudební prozření. Hned jsme mu museli říci, jak nás jeho tvorba ovlivnila,“ prohlásil o něm Bono Vox.

Rozhovor s Ivanem Králem (zdroj: ČT24)

Do Česka se začal vracet v devadesátých letech. „Raději jsem se dal na produkování a psaní písniček. Nabídka přicházela jedna za druhou. Začalo to Alicí, tenkrát s Danem Bártou, pak Lucie, Janek Ledecký nebo Jiří Suchý,“ vyjmenoval Král. V roce 1995 tu vydal první sólové album Nostalgia s hitem Winner Takes All. I přes úspěchy se ale vrátil do Ameriky. „Už jsem tu byl dlouho a jméno Král bylo pořád v televizi, tak jsem si řekl, že zase vypadnu,“ říká.

České koncerty - Ivan Král jako hudebník i cestovatel

Nicméně do Česka se vrací rád a nebrání se ani dalšímu koncertování. Rád by připravil třeba komponovaný večer, kde by se kromě hraní i promítaly jeho filmy. „Natočil jsem je při svých cestách po Evropě. Je to takový dokumentech o lidech jako Blondie nebo Patti Smith z doby, kdy ještě nebyli hvězdami. S Ivo Pospíšilem jsme jezdili i po Čechách, v polovině devadesátých let. To bylo zajímavé, hráli jsme po horách, po vesnicích pro tři čtyři lidi nebo hlouček ožralů,“ vzpomíná s úměvem.

Koncerty pro menší publikum ho lákají víc než sportovní stadiony. Pokud bude v Česku hrát, tak určitě na tisícihlavých vystoupeních. „Jsem raději ve společnosti, kde si můžeme mezi skladbami povídat. Je to lepší než bigbít na velkém jevišti, mnohem intimnější,“ vysvětlil.

Celý rozhovor s Ivanem Králem si můžete poslechnout ve videu, vznikl ještě před jeho vystoupením na Sázavafestu.