Na Shakespearovských slavnostech opět zazní angličtina

Praha - S komediemi Merry Wives of Windsor a As You Like It vystoupí letos na Letních shakespearovských slavnostech soubor GB Theatre Company. Nově založená společnost vystoupí v České republice poprvé. Část herců se už ale na festivalu objevila loni a (tehdy ještě pod hlavičkou British Shakespeare Company) uvedla tu dvě zdařilé inscenace. Potěšeni vřelým přijetím, s novými hrami i novými kolegy se nyní britští divadelníci vracejí. Poprvé vystoupí 11. srpna v Ostravě,  13. a 14. srpna je uvidíme v Praze a své krátké turné zakončí 16. a 17. srpna v Brně.

Jak uvádí spoluzakladatel souboru Barrie Palmer, "GB Theatre Company je klasickou divadelní společností, která se zaměřuje na produkce v kamenných divadlech i hraní pod širým nebem." Kromě krásných alžbětinských kostýmů a Shakespeara v perfektně přednesené angličtině se lze těšit zejména na zajímavě sestavený soubor.

Jednou z jeho hvězd je talentovaný Gabriel Thomson (ve své vlasti je populární díky seriálu BBC1 My Family): toho letos uvidíme jako zamilovaného Orlanda v Jak se vám líbí a legračního Dr. Caiuse ve Veselých paničkách windsorských.  Za pozornost stojí i účast fešného Matta Milburna (seriál Hollyokes) v rolích Olivera, Roberta, Fentona a Bardolfa.

Rozhovor s Mattem Milburnem (11. 8.) (zdroj: ČT24)

Opory GBTC tvoří dva zkušení divadelníci a zakladatelé GBSC Barrie Palmer a David Davides: ten první se představí jako komický Mr. Ford a ironický Jacques, druhý vystoupí jako Adam, Corin, Le Beau a Justice Shallow.

Třetí Falstaff na scéně

Zajímavá bude i účast Alexandera Delamerea ve Veselých paničkách: také on, podobně jako kdysi tahoun GBTC Barrie Palmer, hrál kdysi s nejslavnější shakespearovskou společností Royal Shakespeare Company. Alexander Delamere tak bude – vedle Bolka Polívky a Norberta Lichého – na Shakespearovských slavnostech už třetím letošním Falstaffem.

Dámskou část souboru reprezentuje  Susannah Hampton, kterou uvidíme jako křehkou Celii v Jak se vám líbí a rozvernou Mrs Page ve Veselých paničkách: i tato mladá herečka má už zkušenost se zmíněnou Royal Shakespeare Company. Coby nadějná absolventka herectví si tu právě odbývá zkušební roční workshop.

Veselé paničky windsorské nazkoušela režisérka, autorka a producentka Jenny Stephens. Nastudování Jak se vám líbí se ujal Neil Sheppeck: herec, režisér a zakladatel divadelního sdružení Love&Madness si vytkl za cíl přibližovat klasické divadelní tituly mladému publiku.

V Praze, Brně a Ostravě se GBTC zastaví v rámci svého letního turné: objeví se také v Trinity College v Dublinu, v přírodním amfiteátru Ramme Gaard v Norsku, na zámku Arundel v Západním Sussexu a v klášteře vedle katedrály v Norwichi.

Vydáno pod