Festival Divadlo nehraje jen v divadle

Plzeň – Mezinárodní festival Divadlo, který proběhne od 15. do 23. září v Plzni, kromě tradičních hracích míst, jakými jsou Divadlo J. K. Tyla, Divadlo Alfa, Světovar, sál Peklo či zastávka Plzeň - Jižní předměstí, nabídne několik představení ve veřejném prostoru. Hned druhý festivalový den, 16. září, uvede přímo na hlavním plzeňském náměstí Republiky hamburský soubor Bängditos Theater představení Fontána / Überfluss. A 17. a 18. srpna budou Křižíkovy sady patřit nevšednímu představení TaBALADA česko-francouzského souboru Décalages.

Inscenace TaBALADA je volně inspirované japonskou legendou Obasute. „V chudé zapadlé vesnici Obasute je zvykem, že staří lidé, kteří dovrší sedmdesátý rok věku, sami a dobrovolně odcházejí do hor, aby zde zemřeli. Na jejich poslední cestě na vrchol Narajamy – dubové hory, kde se shromažďují duše mrtvých – je doprovází jejich děti,“ uvádí autor Seiline Vallée. Décalages v představení kombinuje postupy a techniky cirkusového umění, vzdušné akrobacie, fyzického a loutkového divadla s hudbou a zpěvem. 

Mezinárodní festival Divadlo připravil v září již po osmnácté těm, kdo fandí divadlu, pravé divadelní hody. "Letos jsme se při výběru zahraničního programu zaměřili na prestižní národní scény na straně jedné a, podobně jako loni, na nové tváře evropského divadla na straně druhé," upřesnil ředitel festivalu Jan Burian.

K největším letošním lákadlům patří Nové rižské divadlo z Lotyšska s proslulou inscenací Sound of Silence režiséra Alvise Hermanise, jednoho z nejpozoruhodnějších režisérů východní Evropy. Toto představení beze slov, které hostovalo s obrovským úspěchem na řadě evropských jevišť, se inspirovalo „koncertem Simona a Garfunkela v roce 1968 v Rize, který se nikdy nekonal“.

Po dlouhé době se do Plzně také vrací Slovenské národní divadlo, tentokrát s cenami ověnčenou dramatizací Anny Kareninové režiséra Romana Poláka. Srbské národní divadlo z Nového Sadu přijede do Plzně se „snovým“ představením Loď pro panenky, s jednou z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších tamějších inscenací uplynulých let, jejíž hrdinové procházejí světem pohádek.

Zahraniční program poprvé představí i dvě nová, ale v evropském kontextu již významná jména – režiséry Maju Kleczewskou z Polska a Sándora Zsotéra z Maďarska. Kleczewska nastudovala v divadle Teatr Polski z Bydhoště provokativní inscenaci Čechovova Platonova, kterou kritika označila jako „čechovovské orgie“. Zsotérova inscenace Shakespearova Kupce benátského z divadla Gézy Gárdonyiho z maďarského Egeru je typickou ukázkou režisérova scénického minimalismu. Kupec benátský získal v Maďarsku ocenění jako nejlepší inscenace a nejlepší scénografie sezony. 

domácích divadel uvidí návštěvníci festivalu jak pražské scény - Dejvické divadlo, Divadlo Komedie, Národní divadlo, Divadlo Na Fidlovačce, Farma v jeskyni –, tak i dvě z Brna - Národní divadlo (Reduta), Divadlo Husa na provázku - a dále Divadlo Petra Bezruče z Ostravy, Naivní divadlo z Liberce a hostitelská divadla J. K. Tyla a Alfa z Plzně. Vstupenky budou v prodeji od 23. srpna.