Recenze: Hynek Vacek / Dutá země

Někdy se stává, že téma výstavy překvapí způsobem, že se ho nemůžete nějakou chvíli zbavit. Někdy se stává, že vás překvapí autor, o kterém byste to vůbec netušili. Někdy se stává, že dekódování takto sdělených informací trvá déle a náročněji, než jste čekali. Někdy se stává, že se to stane na Žižkově, který stále, už od počátku let devadesátých, bojuje o vaši pozornost. Někdy se stává, že se dostanete do situace, kdy víte, že byste to měli někomu sdělit. Jen někomu se stává, že má kde. A tím jsem já!

Komorní prvořadá Galerie 35m2 zařadila do svých většinou opravdu přitažlivých prezentací (pro mne) nečekanou práci Hynka Vacka, studenta celé řady výtvarných škol, naposledy ateliéru Supermédia Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Vacek docela zajímavě bojuje s teorií Duté země, cituje na dávných mýtech založené informace s nadhledem i svérázným (možná skrytým) humorem.

V první místnosti promítá do zavěšeného modelu duté polokoule sérii družicových záznamů nám známé vnější tváře zemského povrchu, v druhé místnosti pak představuje celou řadu osobností, které se s touto teorií vlastně vyrovnávaly nebo ji k určitému prospěchu používaly. K tomu všemu přikládá kompilaci citací z různých, staletími se potloukajících pseudoinformací a vážně i nevážně míněných a tvořených vědeckých prací, sumarizujících teorii duté zeměkoule.

Tato zvláštní souhra informačního působení na téma, které Vacek vytáhl bůhví odkud, je naprosto zajímavou a vlastně totálně překvapivou, protože otevírá otázky, které jsou zcela na pražské výstavní scéně ojedinělé. Zajímavé je to, jak k nim přistupuje a jak se nenechává přistihnout v žádné z možných cituplných poloh (myšleno od sympatie k naprostému zavržení). O tom vlastně ta výstava je – studovat postoj Hynka Vacka v poloze, v jaké ho znalci veřejně nikdy nepřistihli.

Ne nadneseně musím konstatovat, a jsem tomu rád, protože Hynek Vacek mi je dostatečně znám, že se jedná o nápad sezony. I proto je dobré se na Žižkov vypravit, navíc je-li předsíní oné komorní galerie kavárenská intelektuální restaurace, pro Žižkov naprosto výjimečná.

kde: Galerie 35 m2 (za kavárnou Pavlač), Víta Nejedlého 23, Praha 3; kdy: otevřeno Po-Ne 12-19 hodin, výstava potrvá do 29. 8. 2010.