Slzy za Lidice opět zkropily místní louku

Lidice – V areálu Památníku Lidice se dnes natáčely náročné davové scény pro nový snímek režiséra Petra Nikolaeva Lidice. Film, který vzniká podle scénáře Zdeňka Mahlera, na pozadí tragického osudu města za 2. světové války zpracovává příběh konkrétních lidí, obyvatel Lidic. Na místo natáčení dorazilo zhruba šest set dobrovolných komparzistů, kteří vyslyšeli výzvy filmařů. Tryzny roku 1945, která je reálným předobrazem filmové scény, se zúčastnilo 160 tisíc lidí. Tvůrci tudíž budou muset sekvenci zpracovat ještě postprodukčně, kdy se počet lidí upraví do potřebného počtu.

„Vycházíme z dobových, a dokonce barevných záznamů. Jsem přesvědčen, že scéna bude působit emotivněji, a dokonce realističtěji, než kdybychom to řešili třeba použitím černobílých fotografií, které původní tryznu dokumentují. S účastí veřejnosti jsme spokojeni a moc za tu ochotu děkujeme. Jsme schopni díky nim dobře scénu postprodukčně zpracovat tak, aby byl konečný výsledek přesvědčivý,“ uvedl k natáčení producent filmu Adam Dvořák.

Davová scéna se objeví v závěru filmu. Popisuje návrat hlavního hrdiny v podání Karla Rodena do rodné obce. Před popravou ho paradoxně zachránilo to, že za vraždu syna skončil ve vězení a vyšel z něj až po válce. Na lidickou pláň přichází ve chvíli, kdy tu právě lidé vítají ženy, které přežily. 

K účasti na natáčení u lidického památníku vyzvali tvůrci veřejnost, přijít mohl každý, kdo se chtěl do filmování zapojit, podmínkou bylo jen černobílé oblečení. Filmování se zúčastnila i jedna ze skutečných lidických žen. „Celá Evropa jásala nad koncem války a pro nás byl návrat domů ta největší rána,“ zavzpomínala Miloslava Kalibová po 65 letech na návrat z koncentračního tábora do rodné obce, kterou nacisté srovnali se zemí.  

Dobrovolníci si z dnešního natáčení jako poděkování odnesli samolepku „byli při tom“ jako upomínku na to, že pomáhali film Lidice dostat do kin. Premiéra filmu, jehož koproducentem je Česká televize, je plánována na 9. června 2011. V hlavních rolích se představí Karel Roden, Zuzana Bydžovská, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Jan Budař či Václav Jiráček.