Julia Robertsová jí, medituje a miluje

Los Angeles – Julia Robertsová se v říjnu objeví v českých kinech ve filmu na motivy autobiografické knihy americké spisovatelky Elizabeth Gilbertové. Její příběh oslovil od svého vydání před čtyřmi lety miliony čtenářů a teď dostal pod stejným názvem – Jíst, meditovat, milovat (Eat, Pray, Love) – i filmovou podobu. Režisérem snímku o ženě, která hledá sama sebe, je Ryan Murphy, který stojí například za populárním americkým televizním hudebním seriálem Glee.

„Vypadá to, že existuje spousta žen, které leží ve tři ráno v koupelně v kaluži slz a lámou si hlavu, proč jim nevyšly jejich skvělé životní plány a kde vlastně vůbec najít svoje staré já,“ podotkla k úspěchu knihy její autorka Elizabeth Gilbertová. V autobiografickém díle vypráví tato americká spisovatelka o roce, který strávila krátce po rozvodu cestováním - nejdříve pobyla čtyři měsíce v Itálii, pak pět měsíců v Indii a nakonec čtyři měsíce na Bali, kde se zamilovala. 

Julia Robertsová se podle svých slov snažila najít pro postavu Liz jinou tvář než jen kopii spisovatelky, která popsala svůj vlastní příběh. „Jako herečka jsem musela pro hlavní postavu najít její vlastní hlas, proto jsem se Elizabeth Gilbertové při přípravě filmu trochu vyhýbala,“ vysvětlila Julia. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Do knihy, podle níž je film natočen, se prý zamilovala po třiceti stránkách. Příběh její hrdinky sice nesdílí tak intenzivně, pokud jde o experimentování s věcmi, ale věděla prý, že „můj život se bude vyvíjet dál, dokud nenajdu to, kde mám být, a místo, které bude moje, což je dnes můj domov“.

„Kniha patří mně, ale film Julii, to vám bude jasné, až ten film uvidíte,“ okomentovala filmové zpracování svého příběhu Gilbertová. Partnerem Julie Robertsové je ve snímku španělský herec Javier Bardem. „Ten film se jmenuje Jíst, meditovat, milovat a mluví o třech stejně důležitých věcech,“ prohlásil. „Dokonce i ten, kdo nevěří v boha, zavře v těžké chvíli oči a doufá, že existuje někdo silnější a moudřejší, kdo mu může pomoct.“

V Americe jde Murphyho snímek do kin 13. srpna, v českých se objeví v říjnu. Vedle Robertsové a Bardema si v něm zahráli James Franco, Billy Crudup, Richard Jenkins nebo Viola Davisová.

  • Jíst, meditovat, milovat zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1866/186600.jpg
  • Jíst, meditovat, milovat zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186602.jpg
  • Jíst, meditovat, milovat zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1867/186604.jpg
Vydáno pod