Besser chce šéfa NG najít sám. Vypíše nové výběrové řízení

Praha - Ministr kultury Jiří Besser zrušil podle serveru Aktuálně.cz výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie a zároveň rozhodl, že vypíše nové tak, aby nový ředitel NG mohl být jmenován k 1. červnu příštího roku. Současný šéf NG Milan Knížák galerii povede podle ministrova rozhodnutí jen do konce srpna příštího roku. Zároveň dnes Besser rozhodl, že zadá audit NG a zřídí svoji poradní komisi, která provede oponenturu současné koncepce galerie.

„Ministerstvo kultury vyhlásí nové výběrové řízení s předpokladem jmenování nového generálního ředitele k 1. 6. 2011. V době do 31. 8. 2011 proběhne předání a převzetí funkce, které bude zakončeno podpisem předávacího protokolu,“ píše se podle Aktuálně.cz v ministrově rozhodnutí.

Podle serveru se Besser dnes rozhodl, že zadá audit NG a zřídí svoji poradní komisi, která provede oponenturu současné koncepce galerie. „V součinnosti s tímto poradním orgánem bude provedena odborná oponentura platné Koncepce Národní galerie,“ píše se prý v ministrově rozhodnutí. Zároveň chce ministerstvo vyzvat i širší odbornou veřejnost k diskusi, kam by měla NG směřovat.

Knížák dnes v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu uvedl, že se do nového výběrového řízení nepřihlásí. Dodal, že by jako šéf galerie chtěl zůstat do konce roku 2011 - chce „dotáhnout některé akce“, které zahájil. Považuje za svou povinnost je dořešit. „Ale jde mi o to, aby se do vedení Národní galerie dostal člověk, který bude schopen pokračovat v tom, co jsem tak úporně začal,“ řekl Knížák.

Nekonkrétní, nejasné? Jak pro koho

O možnosti vypsání nového výběrového řízení se Besser před týdnem zmínil v rozhovoru pro ČT. Výběrové řízení, které zadal jeho předchůdce Václav Riedlbauch, označil za nejasné a nekonkrétní. Na Besserovu kritiku reagovala otevřeným dopisem iniciata Čas na změnu, podle níž naopak „poradní  grémium bývalého ministra kultury V. Riedlbaucha připravilo za účasti ministra a jeho náměstků velmi jednoznačně konkrétní, profesionálně a vysoce odborně erudované zadání“.

Iniciativa už dříve Besserovy předchůdce v ministerském křesle vyzvala k vypsání výběrového řízení na Knížákovu pozici i uznání jeho výsledků. Nejvíce doporučujících hlasů od komise, kterou stanovil ministr Riedlbauch, dostal historik umění Jiří Fajt. Jmenování nového šéfa galerie se ale Riedlbauch rozhodl ponechat na svém nástupci, Jiřímu Besserovi doporučil tři jména - vedle Fajta také ředitele Moravské galerie v Brně Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Ministerstvo kultury
Zdroj: ČT24