Dvousté výročí slaví Chopin i v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně – Obětem tragédie u Smolenska byl věnován zahajovací koncert 51. ročníku Chopinova festivalu. Třetí nejstarší hudební přehlídka u nás připomene v letošním programu dvě stě let od narození tohoto polského skladatele. Na úvodním koncertě zazněl jeho koncert pro klavír a orchestr a také skladby Mendelssohna-Bartholdyho a van Beethovena. Festival do 21. srpna nabídne řadu symfonické i komorní koncerty či recitály a přivítá desítky hudebníků.

„Namátkou zmíním amerického klarinetistu Alexandra Fitersteina nebo italského pianistu Sandra de Palmu,“ vybral z programu festivalu Ondřej Valenta. Jedním ze slavných hostů je i český dirigent Jiří Bělohlávek. „Puristé mívají občas námitky, že Chopinova orchestrace je poněkud méně vynalézavá, myslím si ale, že je tak udělená schválně, že je velmi decentní,“ uvedl.

Do Mariánských Lázní se vrátil po téměř třiceti letech. Na úvod festivalu řídil společný koncert Pražské komorní filharmonie a francouzského klavíristy Philippa Guisiana. Kromě už slavných hudebníků se tradičně na festivalu představují i ti začínající. „Velkou převahu zejména v klavírním umění mají v dnešní době Asiati,“ dodává čestný prezident festivalu Ivan Klánský ze Společnosti Fryderyka Chopina.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na festival jezdí hlavně starší publikum. Organizátorům se ale za poslední tři roky už podařilo přilákat i mladé posluchače. „Klasiku se snažíme podávat v co nejpřijatelnějším obalu, zároveň pro ně děláme v našem baru DJ party, které jsou tak trochu motivované Chopinem,“ vysvětlil Ondřej Valenta.

Koncerty vážné hudby začínají každý večer od 20 hodin ve čtyřech sálech. Festival vyvrcholí 21. srpna koncertem Západočeského symfonického orchestru, který bude řídit kanadský dirigent Charles Olivier Munroe. Přehlídce předcházela i klavírní soutěž mladých hudebníků z celého světa, jejíž vítězové se představí rovněž v rámci festivalových koncertů.

Festival doprovází i dvě výstavy, v městském divadle Fryderyk Chopin očima polských výtvarníků a v hudební síně Domu Chopin výstava Osvald Klapper: Fryderyk a Mariana.

  • Podpis Fryderyka Chopina zdroj: www.chopinfestival.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1044/104385.jpg
  • Západočeský symfonický orchestr zdroj: Západočeský symfonický orchestr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1868/186799.jpg