Zachary Condon předvedl své hudební sny

Praha - Americká skupina Beirut, v jejímž čele stojí teprve čtyřiadvacetiletý zpěvák a trumpetista Zachary Condon, poprvé koncertovala v Česku v KC Vltavská. Kapela, která spojuje hlavně evropskou lidovou a populární hudbu, slaví světový úspěch a stejně tomu bylo i včera večer v Praze. Balkánská dechovka nebo francouzský šanson, netypický stylový záběr pro hudebníka, který vyrůstal v Novém Mexiku. Noviny o Zachary Condonovi píší jako o citlivém Američanovi, který zhudebňuje své sny o Evropě.

„Nudilo mě poslouchat dokola kytaru, basu a bicí. Chtěl jsem větší paletu zvuků, jaká je slyšet v evropské hudbě, třeba u pohřebních kapel ze Sicílie. Jako kluk jsem pracoval v kině, kde dávali jen zahraniční filmy. Spoustu hudby jsem poznal právě tam, třeba tu z Balkánu. Taky jsem tam poprvé slyšel šansony Jacquese Brela, bylo to jako náraz rozjetého vlaku,“ řekl pro ČT24 hudebník. 

Úspěch Zachary Condona, vystupujícího zprvu sólově pod jménem Beirut, přišel už s debutovou deskou, inspirovanou dechovkami z Balkánu. V té době mu bylo dvacet. Rozhodnutí věnovat se jen hudbě tehdy zpečetil tetováním na předloktí. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Skoro jako kdybych se sám označkoval - teď jsem muzikant, už to není koníček, ale celý můj život. Vybral jsem si dechový nástroj, první, na který jsem vůbec začal hrát,“ uvedl Condon ke své kérce.

První koncert kapely Beirut v Česku přitáhl přes tisícovku návštěvníků. Vystoupení nedlouho před koncem ukončila průtrž mračen nad Prahou a voda, která zatekla do podzemních prostor klubu.