Otazníky nad novým šéfdirigentem České filharmonie

Praha - Česká filharmonie by za dva roky měla vyměnit šéfdirigenta. Současnému Elijahu Inbalovi, který přišel k tělesu loni, vyprší smlouva v sezoně 2012/13. Pokud mu vedení ČF nebude chtít mandát prodloužit, zbývají na výběr jeho nástupce dva roky. Podle znalců je to s ohledem na vytíženost dirigentů krátká doba. K orchestru, který má v cizině rebelskou pověst a nedisponuje dobrým finančním zázemím, se prý navíc šéfdirigent s mezinárodním renomé hledá velmi těžko.

Žádaní dirigenti uzavírají několikaleté smlouvy a jejich kalendáře bývají plné i na čtyři roky dopředu. Honoráře těch nejlepších navíc dosahují několika milionů korun ročně. „ČF by měla začít rychle jednat a dva roky na hledání jsou minimum. Nejdříve by se ale měla vyřešit otázka ředitele,“ míní dirigent Libor Pešek, který jedenáct let vedl Královský liverpoolský filharmonický orchestr.

„Pokud se nepodaří sehnat šéfdirigenta, který by měl dlouhodobější mandát než tři roky, tak není důvod neprodloužit Inbalovi smlouvu třeba na rok či dva. Ve hře jsou vlastně dvě varianty, buď renomovaný dirigent střední generace, kde se obávám, že bychom těžko lovili v tom světovém rybníku někoho, kdo by v Čechách chtěl natrvalo zakotvit, pak přichází na řadu druhá varianta, aby to dostal někdo z mladých českých dirigentů. Nejčastěji se mluví o Jakubu Hrůšovi nebo Tomáši Netopilovi. To se mi v současnosti zdá jako lepší volba. Česká filharmonie potřebuje někoho, kdo k tomu tělesu opravdu přilne, kdo je tady doma a jehož spolupráce s orchestrem bude mít perspektivu. Potřebovali bychom silného šéfdirigenta, možná silnějšího, než je generální ředitel, který by měl v té instituci dělat spíše jakýsi servis,“ řekl v rozhovoru pro pořad Před polednem ČT24 hudební publicista Jindřich Bálek.

Jindřich Bálek o problémech ČF (zdroj: ČT24)

Po dlouholetém generálním řediteli ČF Václavu Riedlbauchovi vzešel z konkurzu Vladimír Darjanin. Muž s kontroverzní pověstí vedl ČF od loňského července, letos na jaře ho Riedlbauch, který byl ve funkci ministra kultury, těsně před sněmovními volbami odvolal a do funkce dosadil bez výběrového řízení bývalého ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka.

Orchestr se veřejně postavil za Darjanina a Kasíka odmítl. Nový ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) bude zřejmě řešit situaci dalším výběrovým řízením.

Šéfdirigenti ČF i její ředitelé to však v posledních 20 letech s nespokojeným orchestrem neměli jednoduché. Krizi v ČF v podstatě odstartoval historicky nešťastný odchod Jiřího Bělohlávka. Současný šéfdirigent londýnského Symfonického orchestru BBC vedl filharmoniky v letech 1990 až 1992. V dobrém se s hráči nerozešli ani dirigenti Gerd Albrecht a Vladimir Ashkenazy, své působení předčasně ukončil předposlední šéfdirigent Zdeněk Mácal. Orchestr byl poté dva roky bez vedení.

Vztahy hráčů s uznávaným čtyřiasedmdesátiletým šéfdirigentem izraelského původu Inbalem se zatím jeví jako bez problémové.