Letní Letnou vypálí punkový cirkus

Praha – Akrobacii a živý hudební nářez se svérázným klaunstvím, divokou fire show, tancem, energií sršícím pohybem a brutální komedií kombinuje představení Burnt Out Punks, punkový skandinávský cirkus, který dnes večer odstartuje Letní Letnou. Středou se tak naplno rozběhne sedmý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla - čtrnáctidenní maraton více než osmdesáti dětských a večerních představení, který končí 31. srpna.

Hlavními hvězdami festivalu jsou francouzské soubory Atelier Lefeuvre & André, projekt dvou bývalých členů proslulých Cirque O a Que-Cir-Que, kteří se na Letní Letnou vrací s představením na téma erotiky Bricolage Erotique, a soubor Cahin Caha, který vede francouzský divadelník a mág nového cirkusu Daniel Gulko, se zbrusu novým představením REV. K dalším zahraničním hostům patří klaun Heinzi Lorenzen, člen souborů Footsbarn Theatre a Cahin Caha, jenž diváky zavede na bláznivou oslavu klaunových narozenin.

českých představení pro dospělé se na Letní Letnou vrátí úspěšný, cenami ověnčený, projekt La Putyka Rosti Nováka a režijního dua SKUTR, soubory Décalages, Cirkus Mlejn, Circus Sacra či fire show souboru Amanitas. Dětská představení obstarají například Teátr Víti Marčíka, Buchty a loutky, Kašpárek v rohlíku 2, Vojta Vrtek, Divadlo ANPU, Bilbo compagnie nebo bublinář Václav Strasser.

ČT na Letní Letné

Česká televize je hlavním mediálním partnerem festivalu Letní Letná. ČT podporuje tento festival především formou vysílání celostátní spotové kampaně. O Letní Letné bude také informovat ve svých zpravodajských a kulturních pořadech. Do festivalového programu přispěje ČT koncertem Koťata a její tygři / Laura a její tygři, který proběhne v sobotu 28. srpna od 17 hodin. Vstup na koncert je zdarma.

Součástí areálu festivalu je také kavárna, která se večer promění na bar a místo pro výtvarné aktivity a hry pro děti zdarma, workshopy nejrůznějších cirkusových dovedností pořádaných sdružením Cirqueon nebo Národní galerií či diskuse na téma nového cirkusu. Dětský program letos poprvé doplní Letní Letňák - škola, kde si budou moci děti ve věku od 6 do 15 let v době konání festivalu pod vedením zkušených a kvalitních lektorů vyzkoušet například výrobu loutek a masek, malování, zpívání nebo žonglování.

Letní Letná se koná na tradičním místě v Letenských sadech v prostoru mezi Hanavským pavilónem a Kramářovou vilou.